حتما ضربالمثل «بار کج به مقصد نمیرسد.» را شنیدهاید. اگر شرایط کاری شما به گونهای است که باید مدام همراستایی سطوح و راست یا کجبودن آنها را بررسی کنید، پیشنهاد میکنم به خرید تراز لیزری فکر کنید.
در این بلاگ، قصد داریم این محصول را معرفی و مهمترین انواع و نکات خرید آن را نام ببریم. با ما همراه باشید.
تراز لیزری چیست؟
هنوز برای بررسی همراستایی سطوح از شلنگتراز یا ترازهای حبابی استفاده میکنید؟ وقتش رسیده که با خرید تراز لیزری، کارها را دقیقتر و آسانتر به سرانجام برسانید.
تراز لیزری یک دستگاه کوچک و جمعوجور شارژی است که با استفاده از پرتو لیزر، همراستا بودن سطوح را در فواصل طولانی مشخص میکند و به ما نشان میدهد. این محصولات با توجه به نوع لیزر، چگونگی عملکرد و … به دستههای متنوعی تقسیم میشوند که در ادامهی بلاگ با آنها آشنا میشوید.
جالب است بدانید که تراز لیزری برای فواصل کمتر از یکمتر عملکرد دقیقی ندارد. پس اگر قصد دارید سطوح کمتر از یک متر را بررسی کنید بهتر است از ترازهای حبابی کوچک بهره بگیرید.
استفاده از تراز لیزری چه مزایایی دارد؟
اگر قصد خرید این دستگاه را ندارید اصلا قسمت مزایای آن را مطالعه نکنید. زیرا مزیتهای بینظیر این دستگاه قطعا شما را وسوسه میکند.
از جذابترین مزایای تراز لیزری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بالا رفتن دقت و سرعت انجام کار
- افزایش کیفیت نتیجه نهایی
- صرفهجویی در هزینهها به علت کاهش خطای انسانی و دوبارهکاری
- تنظیم همراستایی و شیب سطوح
- ایجاد استحکام بیشتر برای سازهها و ستونها
کاربرد تراز لیزری
بیشترین کاربرد این محصول در عملیات عمرانی و ساختمانسازی است. با استفاده از این دستگاه، برای مستقیم بالابردن یک دیوار و ساخت مستحکمترین سازهها کوچکترین مشکلی نخواهید داشت. اما این، تنها کاربرد تراز لیزری نیست. از دیگر موارد بهکارگیری این محصول میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- نصب انواع قفسه و کابینت
- به کارگیری در صنعت راه و شهرسازی
- استفاده در تاسیسات برقی، مکانیکی و …
- نصب و تراز کردن دو پنجره کنار هم
- پایهگذاری و نصب ستونها
- نصب انواع کلید و پریز
- جایگذاری کاشی و سرامیک
- نصب نمای ساختمان
- چسباندن کاغذ دیواری
- نصب سقف و دیوار کاذب
- نصب انواع تابلو و … در یک سطح روی دیوارها
دوستان عزیز، ساده خدمتتون عرض کنم: هر وقت نیاز داشتین چیزهایی رو در یک خط راست کنار هم نصب کنین، باید از ترازها استفاده کنین. چون خطای دید همیشه وجود داره. اگر حجم انجام کار، وسیع هست و فواصل بیشتر از یک متر هستن، تراز لیزری برای انجام کار شما مناسبه!
انواع تراز لیزری از نظر نوع لیزر
این محصولات با توجه به نوع لیزر به دو دستهی زیر تقسیم میشوند:
- تراز لیزری کلاس 1 (Class 1)
- تراز لیزری کلاس 2 (Class 2)
لیزرهای کلاس 1 که با نام لیزر آزاد نیز شناخته میشوند، از قدرت خروجی بسیار پایینی برخوردار بوده و به همین دلیل کاملا ایمن هستند. یعنی هیچ تابش خطرناکی ندارند و به چشم یا پوست شما آسیبی وارد نمیکنند. پس در استفاده از آنها لازم نیست هیچ نکتهی ایمنی خاصی را رعایت کنید.
اما لیزرهای کلاس 2 در صورت استفادهی بیش از اندازه، میتوانند به چشم شما آسیب بزنند. در واقع، خیرهشدن مستقیم به تابش لیزر کلاس 2 بیشتر از 0.25 ثانیه، میتواند برای چشم خطرناک باشد.
البته اگر هنگام استفاده از این محصولات هرازچندگاهی پلک بزنید و یا دید خود را منحرف کنید، مشکلی پیش نمیآید. اگر از عینک ایمنی مخصوص هم استفاده کنید که چه بهتر!
هرچه کلاس لیزر بالاتر باشد یعنی برای سلامت انسان خطرناکتر است. پس به خرید ترازهای لیزری با کلاس بالاتر از 2 اصلا فکر هم نکنید!
انواع تراز لیزری از نظر نوع عملکرد
این دستگاهها با توجه به نوع کارکرد به دو دستهی زیر تقسیم میشوند:
- تراز لیزری دستی
- تراز لیزری خودتراز
تراز لیزری دستی
ترازهای لیزری دستی از نظر ظاهر شبیه به ترازهای حبابی هستند و شما خودتان باید آن را روی سطح تنظیم کنید. با این تفاوت که مجهز به پرتو لیزر بوده و اندازهگیریها را نسبت به لیزر حبابی با دقت و سرعت بالاتری انجام میدهند.
این محصولات نسبت به دستگاههای خودتراز درصد خطای بالاتری دارند. زیرا تعادل آنها به سادگی به هم میخورد. تنظیم صحیح آنها نیز تا حدودی وقتگیر است. به همین خاطر، تراز لیزری دستی معمولا برای کارهای سبک و مصارف خانگی استفاده میشود.
تراز لیزری خودتراز
هر چه تنظیم و استفاده از تراز لیزری دستی دردسر دارد، بهکارگیری ترازهای خودتراز ساده و لذتبخش است. این دستگاهها به محض قرارگرفتن روی سطح صاف یا پایهی دوربین، به طورخودکار تنظیم و تراز میشوند و محدوده را برای شما مشخص میکنند.
تنها نقطهضعف این محصولات این است که زاویهی قرارگیری آنها با سطح، نباید از یک میزان مشخص بیشتر باشد. یعنی تنها روی سطوح صاف جوابگو هستند. در غیر این صورت، دستگاه توسط یک چراغ چشمکزن یا آلارم صوتی هشدار میدهد که تراز انجام نشده است.
مقایسه تراز لیزری دستی و خودتراز در یک نگاه
اولین قدم برای خرید تراز لیزری این است که انواع آن را بشناسید و با توجه به شرایط کاریتان، مناسبترین نوع را انتخاب کنید.
در ادامه، جدولی قرارداده شده که این دو محصول را با هم مقایسه کرده و انتخاب را برای شما سادهتر میکند.
تراز لیزری دستی | تراز لیزری خودتراز |
تنظیم آن وقتگیر است. | تنظیم خودکار و سریع |
درصد خطای بالاتر به علت تنظیم دستی توسط حبابها | درصد خطای پایینتر |
مناسب برای کارهای سبک و اندازهگیری خطوط صاف | مناسب برای پروژههای وسیع، کارهای طولانیمدت و اندازهگیریهای پیچیده 360 درجه |
با کوچکترین ضربه از حالت تراز خارج میشود. | ضربه روی تنظیمات آن تاثیری ندارد. |
بدون محدودیت زاویه برای قرارگرفتن روی سطوح | دارای محدودیت زاویه برای قرارگرفتن روی سطوح |
قیمت ارزانتر | قیمت گرانتر |
انواع تراز لیزری از نظر نوع کاربرد
هرکدام از انواع تراز لیزری که در ادامه معرفی میشوند، کاربردهای مخصوص به خود را داشته و در شرایط کاری متفاوت به کار گرفته میشوند.
تراز لیزری نقطهای
تراز لیزری نقطهای از سادهترین انواع تراز لیزری است که تنها یک خط لیزر تولید میکند. از این محصول معمولا برای کارهای سبک استفاده میشود.
تراز لیزری جیبی
اگر به دنبال یک محصول سبک و جمعوجور هستید، تراز لیزری جیبی مناسب شماست. این دستگاه کوچکترین نوع تراز لیزری است و حمل سادهای دارد. اما برای کارهای پیچیده و پروژههای گسترده مناسب نیست.
تراز لیزری خطی (دو خط)
اگر مایلید با انداختن یک علامت «به علاوه» بزرگ روی دیوار، اندازهگیری خود را انجام دهید باید به سراغ تراز لیزری خطی بروید. این محصول میتواند دو خط عمودی و افقی را به صورت همزمان یا جدا جدا روی سطح بیندازد و نصب را سهولت ببخشد.
تراز لیزری خطی نسبت به تراز لیزری نقطهای کاربرد بیشتر و سادهتر، طول عمر بالاتر و البته قیمت گرانتری دارد.
تراز لیزری سهبعدی (سه خط)
هر چه جلوتر میرویم با انواع پیچیدهتری از تراز لیزری آشنا میشویم. تراز لیزری سه بعدی، دو خط عمودی در دو زاویه و یک خط افقی روی سطح ایجاد میکند. در دو سمت آن نیز دو گونیا تعبیه شده که میتوانید برای اندازهگیری دقیقتر از آنها بهره ببرید.
تراز لیزری ترکیبی
این محصول میتواند هم خط و هم نقطه را ایجاد کرده و در شرایط مختلف کاری به شما کمک کند.
تراز لیزری چرخشی (روتاری)
تراز لیزری چرخشی یک دستگاه همه فن حریف برای پروژههای وسیع و دشوار است. این دستگاه دارای موتور چرخشی است که حول محور X و Y چرخیده و خطوط را حول این دو محور ایجاد میکند. پرتو لیزر این دستگاه سبز رنگ بوده و اندازهگیری در روز را برای شما سادهتر میکند.
همچنین تا 3000 متر برد دارد که آن را برای پروژههای سنگین مناسب میگرداند. توصیه میکنم برای استفاده از این محصول آن را روی سهپایه نصب کنید تا نتایج بهتری بگیرید.
تراز لیزری 5 خط
این محصول میتواند 4 خط عمودی و یک خط افقی ایجاد کند و به دلیل مجهز بودن به چهار گونیا در سقف و کف دستگاه، دقت بسیار بالایی دارد. از این دستگاه برای نصب چهارچوبها، کرکره و … به وفور استفاده میشود.
تراز لیزری 360 درجه
همانطور که از نام این تراز لیزری مشخص است، پرتو لیزر را در تمام جهات و به صورت 360 درجه میتاباند تا هیچ ابهامی برای شما باقی نگذارد. از این دستگاه معمولا برای کارهایی با حساسیت بالا استفاده میشود.
تراز لیزری 8 خط
جدیدترین و دقیقترین تراز لیزری موجود در بازار، تراز لیزری 8 خط است. این محصول دقت 0.1 میلیمتر دارد.
در خرید تراز لیزری به چه نکاتی دقت کنیم؟
تا اینجا با انواع تراز لیزری آشنا شدید. اما به غیر از آن هنگام خرید این دستگاه به چه نکاتی باید توجه کرد؟ در ادامه، چند مورد از مهمترین نکات خرید این محصول را نام میبریم.
1. دقت اندازهگیری
بدون شک، دقت اندازهگیری دستگاهی که شما قصد دارید عملکرد آن را مبنای تمام نصبها و اندازهگیریهای خود قرار بدهید، اهمیت فراوان دارد. هرچه دقت اندازهگیری تراز لیزری بالاتر باشد، کیفیت تراز ایجادشده توسط دستگاه بالاتر است.
2. زاویه تابش نور لیزر
پرتو لیزر در این دستگاهها عموماً با یک زاویه خاص به سطح تابیده شود. این زوایا معمولا بین 30 تا 360 درجه متغیر هستند.
3. برد تراز لیزری
منظور از برد تراز لیزری، حداکثر مسافتی است که میتواند در محدودهی عملکرد دستگاه قرار بگیرد. هرچه برد این محصول بیشتر باشد، دست شما برای اندازهگیری و انجام پروژههای پیچیده و وسیعتر بازتر است.
4. رنگ پرتو لیزر
پرتو لیزر در ترازهای لیزری معمولا به دو رنگ سبز و قرمز وجود دارد. اما این دو رنگ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
پرتو لیزر سبزرنگ نسبت به قرمز پرتاب بیشتر و البته وضوح و درخشندگی بیشتری دارد. به همین دلیل بهکارگیری آن در فضاهای باز و پرنور سادهتر است.
اگر قصد دارید از تراز لیزری در داخل خانه و فضاهای محصور استفاده کنید، لیزر قرمز رنگ نیز کار شما را راه میندازد. در غیر این صورت بهتر است دستگاه با پرتو لیزر سبزرنگ را خریداری نمایید.
5. مقاومت بالای بدنه
هر چه مقاومت بدنهی تراز لیزری در برابر ضربه و رطوبت بالاتر باشد، طول عمر بیشتری دارد و در شرایط مختلف کاری مانند باران قابل استفاده است. بهتر است پیش از خرید، میزان مقاومت آن در برابر عوامل بیرونی را بررسی کنید.
6. طول عمر باتری
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم دستگاه تراز لیزری یک دستگاه شارژی بوده و انرژی خود را از طریق باتریهای قابل شارژ به دست میآورد.
این موضوع علاوه بر آن که یک مزیت عالی است میتواند برای شما یک زنگ خطر باشد. زیرا اگر دستگاه از باتریهایی با کیفیت مناسب برخوردار نباشد، مدام در حین کار خاموش شده و نیاز به شارژ مجدد دارد. بهتر است هنگام خرید تراز لیزری، به نوع باتری و مدت زمانی که شارژ را در خود نگه میدارد دقت کنید.
هرچه میزان آمپر و تعداد باتریهای یک دستگاه بیشتر باشد، مدت زمان نگهداشتن شارژ در آن دستگاه نیز بیشتر است.
7. مجهز به کلید قفلکن
کلید قفلکن به شما این امکان را میدهد که پرتو لیزر دستگاهتان را در یک حالت قفل کنید و سر فرصت اندازهگیریها را انجام دهید. در مکانهایی مانند راهپله که دارای زاویه هستند و احتمال به هم خوردن تراز در آنها بالاست، این قابلیت بسیار کارآمد است.
کلام پایانی
اگر شرایط کاری شما به گونهای است که بررسی همراستایی سطوح و اجسام در آن اهمیت زیادی دارد، تراز لیزری میتواند کار را برای شما سادهتر کند.
در این بلاگ، تراز لیزری را معرفی و انواع آن را نام بردیم. همچنین مهمترین نکات خرید این دستگاه را بررسی کردیم که خرید این محصول را برای شما آسانتر میکند.
به نظر شما در خرید این دستگاه به چه نکات دیگری باید توجه کرد؟ پیشنهادات خود را در زیر همین مقاله برایم بنویسید.
سلام
عالی بود مطالبتون
فقط
اگر همزمان ضمن توضیح معایب ومحاسن اشاره می دادید به نوع لیزرها ی موجود بهتر می بود.
سپاسگزارم
سلام و عرض ادب ، سپاس گزاریم از زمانی که برای مطالعه گذاشتید.
حتما در آپدیت جدید اضافه خواهیم کرد.
سلام و عرض خدا قوت
کاش برای هرنمونه که ذکر کردید مدل و برند پیشنه دی رو هم مینوشتید
سلام و عرض ادب قدردانیم از همراهی شما حتماً در آپدیت های بعدی ذکر می شود.