آموزشی

ولوم‌های دستگاه جوش اینورتر چه معنایی دارند؟

ولوم‌های دستگاه جوش اینورتر چه معنایی دارند؟

حتما تا به حال متوجه ولوم‌های چرخشی که روی بدنه‌ی هر اینورتر جوشکاری قرار گرفته شده‌اید. در این بلاگ قصد داریم در مورد تنظیم ولومهای دستگاه جوش اینورتر بیشتر صحبت کنیم و انواع آن‌ها را بشناسیم.

زیرا هر دستگاه می‌تواند دارای ولوم‌های متفاوت و به تبع آن، دارای کاربردهای متنوعی باشد. اگر قصدتان حرفه‌ای‌‌شدن در زمینه جوشکاری است، این بلاگ را از دست ندهید و تا پایان، با ما همراه باشید.

تعریف ولوم‌ دستگاه جوش

ولوم‌های دستگاه جوش اینورتر در واقع سیستم‌های پردازنده‌ای هستند که به صورت پیش‌فرض، اطلاعات و فرمول‌های مربوط به متالوژی انواع الکترودها را در خود جای داده‌اند. در نتیجه افراد با تنظیم ولوم‌های دستگاه جوش، سطح ولتاژ و جریان را تغییر داده و دستگاه را متناسب با انواع جوشکاری و شرایط آن‌ها آماده می‌کنند.

(برای آشنایی بیشتر با انواع جوشکاری ذوبی و غیر ذوبی به بلاگ‌های آن در سایت مراجعه کنید.)

انواع ولوم‌های دستگاه جوش اینورتر

برای تنظیم ولوم‌های دستگاه جوش لازم است با کاربرد هرکدام آشنا باشید و انواع آن‌ها را بشناسید. کلیدهای قرار گرفته روی بدنه‌ی هر دستگاه جوش می‌توانند به صورت ولوم چرخشی و یا به صورت دکمه باشند. چند نمونه از معروف‌ترین ولوم‌ها که تقریبا روی تمام دستگاه‌های اینورتر دیده می‌شوند را در ادامه خواهید دید.

  • ولوم Current یا شدت جریان
  • ولوم Arc force یا قوس الکتریکی
  • Hot Start

از نمونه کلیدهای دکمه‌ای نیز می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • کلید SYN
  • کلید VRD
  • کلید TIG

ولوم شدت جریان (Current)

همان‌طور که می‌دانید شدت جریان در جوشکاری اهمیت زیادی دارد. به گونه‌ای که حداکثر شدت جریان تولیدی در هر اینورتر، نشان‌دهنده‌ی بزرگ‌ترین سایز الکترود مناسب برای آن دستگاه هم هست.

با استفاده از ولوم شدت‌جریان که به صورت پیچ هست شما می‌توانید میزان جریان خروجی اینورتر را تنظیم کرده و قوس الکتریکی لازم برای آغاز فرایند جوشکاری را تعیین کنید.

پیش ازتنظیم جریان، دقت کنید که الکترود انتخابی‌تان مناسب بوده و تحمل این جریان الکتریکی را داشته‌باشد. همچنین به جنس قطعه‌ای که قصد دارید روی آن جوشکاری کنید، توجه کنید.

قدرت قوس الکتریکی (Arc force)

با استفاده از این ولوم شما می‌توانید میزان نفوذ جوش در قطعه را تنظیم کنید. با افزایش قوس الکتریکی، آمپراژ دستگاه بالاتر رفته و قدرت بیشتری برای نفوذ در قطعه حاصل می‌شود. حال، این شما هستید که باید تصمیم بگیرید. آیا به دنبال یک جوش ملایم، سطحی و یکنواخت هستید و یا یک جوش عمیق؟

جالب است بدانید که هر چه طول قوس الکتریکی بیشتر باشد، حوضچه جوش روان‌تر شده و مواد، بیشتر ذوب می‌شوند‌. در نتیجه، حرارت مدت زمان طولانی‌تری حفظ شده و جوشکاری به صورت تمیزتر و حرفه‌ای‌تر انجام می‌شود.

مزایای آرک فورس

برای تنظیم ولوم آرک‌فورس در دستگاه جوش لازم است با مزایای آن آشنا باشید. زیرا برخی افراد معتقد هستند این ولوم، سود چندانی برای جوشکاری ندارد.

از مزایای قدرت قوس الکتریکی در جوشکاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بالا رفتن کیفیت جوش
  • سوراخ نشدن قطعه
  • استفاده از آمپر ثابت پایین در دستگاه جوش
  • بالارفتن سرعت جوشکاری
  • حفظ قوس الکتریکی
  • نچسبیدن الکترود به حوضچه مذاب
  • آسان‌تر کردن جوشکاری برای فرد جوشکار. به گونه‌ای که اگر افراد مبتدی، ناخواسته الکترود را به سطح قطعه بچسبانند، آمپراژ کمی بالا رفته و جوشکاری ادامه می‌یابد.

ولوم هات استارت (Hot start)

همان‌طور که از نام این کلید مشخص است، با استفاده از آن باید منتظر یک شروع طوفانی و پر حرارت باشیم‌. اگر تا به حال جوشکاری کرده‌باشید حتما می‌دانید که چسبیدن الکترود به سطح قطعه یعنی آغاز دردسر! گاهی اوقات به دلیل مرطوب‌بودن الکترود و یا تنظیم‌نبودن قوس الکتریکی اولیه، این اتفاق می‌افتد و فرد جوشکار را به دردسر می‌اندازد.

با استفاده از ولوم هات‌ استارت می‌توان میزان قوس الکتریکی اولیه را تنظیم و از وقوع وقایعی مانند چسبیدن الکترود به قطعه جلوگیری کرد. اساس کار این کلید به این صورت است که جریان خروجی را در بیشترین حالت خود تنظیم می‌کند و جوشکاری با حداکثر جریان آغاز می‌شود. سپس به آرامی جریان کاهش می‌یابد تا به درجه‌ی تنظیم‌شده در ولوم Current برسد.

معرفی کلیدهای اینورتر جوشکاری

ولوم‌هایی که در بالا معرفی کردیم تقریبا در تمام اینورترهای جوشکاری دیده می‌شوند. اما کلیدها و قابلیت‌های دیگری نیز وجود دارند که تنها در برخی از اینورترهای چندکاره تعبیه‌شده‌اند. سه مورد از پرطرفدارترین انواع این کلیدها به صورت زیر هستند.

کلید SYN

این کلید برای جوشکاری دستی یا سینرژیک استفاده می‌شود. با تنظیم ولوم SYN در دستگاه جوش اینورتر، شما می‌توانید با توجه به حداکثر شدت‌جریان دستگاه هر الکترودی را انتخاب کنید. دستگاه به صورت اتوماتیک تنظیمات مربوط به آن الکترود را انجام خواهد داد و جوشکاری در ساده‌ترین شکل ممکن آغاز خواهدشد.

کلید VRD(Voltage Reduction Device)

 این کلید که نام آن به معنای کاهنده ولتاژ است در مواقعی استفاده می‌شود که فرد جوشکار احساس می‌کند افزایش ولتاژ می‌تواند به او آسیب وارد کند. با فعال‌کردن کلید VRD ولتاژ از ۹ تا ۱۵ ولت کاهش یافته و ایمنی شما را تضمین می‌کند. همچنین باعث می‌شود که هنگام کار با قطعات نازک و کم‌ضخامت، قطعه سوراخ نشود و نتیجه‌ی نهایی کار، تمیز و حرفه‌ای باشد.

بهترین کاربرد این کلید در زمان کار روی اسکلت فلزی ساختمان است. سازه‌های فلزی به سادگی جریان برق را از خود عبور داده و می‌توانند باعث برق‌گرفتگی شوند. اما با استفاده از کلید VRD این خطر به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

البته دقت کنید که در هنگام کار روی سطوح فلزی رنگ‌شده نباید از این قابلیت بهره ببرید. زیرا ترکیب گازهای تولید‌شده از جوش الکترود و رنگ فلز می‌تواند شما را مسموم کند‌. همچنین باعث می‌شود که نفوذ جوش در قطعه‌ی رنگ‌شده کاهش پیداکند.

کلید TIG

 نام این کلید بیان‌گر همه‌چیز است. از کلید TIG برای تبدیل اینورتر جوشکاری از حالت جوش دستی به جوش تنگستن یا همان جوشکاری آرگون استفاده می‌شود. اگر شرایط کاری‌تان ایجاب می‌کند که گاهی اوقات این نوع جوشکاری را هم انجام دهید، دقت کنید که حتما این کلید در بین ولوم‌های دستگاه جوش اینورتری که انتخاب کرده‌اید موجود باشد.

کلام آخر

تنظیم ولوم‌های دستگاه جوش اینورتر ساده‌تر از آن چیزی است که فکرش را می‌کنید. کافیست این ولوم‌ها و کاربرد هرکدام را بشناسید و پس از کمی تمرین، تجربه و مهارت کسب کنید تا به یک جوشکار حرفه‌ای و کاربلد تبدیل شوید.

 در این بلاگ ما کاربرد هرکدام از ولوم‌ها و کلید‌های دستگاه جوش اینورتر را برای شما توضیح دادیم. اگر طالب اطلاعات بیشتری هستید با کارشناسان فروشگاه ابزار قشقایی ارتباط بگیرید و در مورد اینکه با توجه به شرایط کاری‌تان کدام مدل اینورتر برای شما مناسب‌تر است، از آن‌ها سوال کنید.

در پایان، مشتاقانه منتظرم تا تجربیات خود از اولین جوشکاری و نحوه برخورد‌تان با کلیدهای دستگاه را با ما درمیان بگذارید و همین‌جا برایم تایپ کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *