تا به حال به این نکته فکر کردهاید که حفاظ پنجرههای یک ساختمان چندطبقه یا جای کولرهای پنجرهای در طبقههای مختلف یک آپارتمان چگونه ساخته میشوند؟ بله، حدستان درست است. هر دو این مثالها مصداقی از جوشکاری در ارتفاع هستند که بسیاری از افراد بخاطر خطرات آن، از انجام دادن این نمونه جوشکاریها اجتناب میکنند.
در این مقاله میخواهم نکاتی را به شما بگویم که با رعایت آنها هیچ خطری در رابطه با جوشکاری در ارتفاع شما را تهدید نمیکند. البته به شرطی که نکات ایمنی را به ذهن بسپارید و با دقت آنها را انجام دهید. تا پایان این مقاله همراه من باشید.
جوشکاری در ارتفاع چگونه انجام میشود؟
جوشکاری در ارتفاع یکی از حساسترین و خطرناکترین انواع جوشکاری است که معمولا در مکانهایی که فرد هیچگونه تکیهگاهی ندارد انجام میشود. مانند بالای داربست، روی پلها، سقف اماکن،تیرکها و… . اما این نوع جوش چگونه انجام میشود؟
برای انجام این کار ابتدا تمام جوانب را سنجیده و لوازم کار و لوازم ایمنی مخصوص پروژه را جمعآوری کنید. شرایط محیط کار را بررسی کنید و دقت کنید که آیا جایی برای قراردادن وسایلتان در آن ارتفاع وجود دارد یا خیر؟ آیا محل موردنظر از هر برای انجام جوشکاری مساعد است؟
پس از بررسی این موارد، برق را قطع کنید و ارتفاع را نسبت به زمین عایق کنید. پروسهی جوشکاری با آویزانکردن طنابهای نگهدارنده از محل موردنظر، آغاز میشود. برای نصب طنابها بهتر است از یک بالابر استفاده کنید و طنابها را به ستونها یا پایههایی که در محل وجود دارند،متصل کنید.
بهترین روش برای جوشکاری در ارتفاع این است که ابتدا قطعات را با زدن خالجوش به هم متصل کنید و سپس جوشکاری نهایی را انجام دهید.
چگونه کیفیت جوشکاری در ارتفاع را بالا ببریم؟
برای افزایش کیفیت جوشکاری در ارتفاع علاوه بر خرید یک دستگاه جوش اینورتر باکیفیت و قوی، به نکات زیر دقت کنید:
- نقطه اتصال فلز پایه را با سمباده یا فرچه سیمی بسابید و تمیز کنید.
- قبل از شروع کار، به جنس و ضخامت فلز پایه دقت کنید و طبق آن الکترود و شدت جریان را انتخاب و تنظیم کنید. همچنین قبل از اِعمال تغییرات، نقشهی کار را تهیه کنید تا به روند کار سرعت ببخشید و نتیجهی نهایی کیفیت بالاتری داشتهباشد.
- پس از اتصال دو قطعه به یکدیگر، لبههای آنها را با دستگاه فرز پَخ بزنید.
- اگر میخواهید یک نتیجه عالی و تمیز داشتهباشید پس از اتمام کار، تمام جوشها را بازبینی کنید و در صورت هرگونه مشکل، آن را رفع کنید. از جمله این مشکلها میتوان به ترک، جوش اضافه یا ذوب ناقص اشاره کرد.
انواع جوشکاری در ارتفاع
جوشکاری در ارتفاع به دو دستهی سبک و سنگین تقسیم میشود. نوع سبک آن شامل در و پنجرهسازی، حفاظ پله اضطراری، نردهسازی و ریل آسانسور است. نوع سنگین آن نیز شامل کار کردن روی اسکلت فلزی ساختمان میشود.
خطرات جوشکاری در ارتفاع
گاهی برای برخی از افراد مبتدی سوال پیش میآید که جوشکاری در ارتفاع چه خطراتی دارد؟ در پاسخ به این دوستان باید گفت که اگر مهمترین خطر جوشکاری در ارتفاع، یعنی افتادن از آن بالا را نادیده بگیریم، خطراتی مانند آسیب به چشم، سوختگی پوست، استنشاق بخارهای سمی و شوک الکتریکی (که خود باعث سقوط از ارتفاع میشود)، شما را تهدید میکند. اما نگران نباشید. زیرا با رعایت صحیح نکات ایمنی میتوانید از وقوع تمام این آسیبها جلوگیری کنید.
مهمترین نکات ایمنی جوشکاری در ارتفاع
از بااهمیتترین نکات ایمنی که برای جوشکاری در ارتفاع باید رعایت کنید، میتوان ۶ مورد زیر را نام برد:
- اهمیت استفاده از ابزارآلات ایمنی را جدی بگیرید. این ابزارآلات شامل لباس مخصوص، ماسک جوشکاری، دستکش، کفش و کلاه ایمنی و طناب جوشکاری هستند.
- اطراف محل کار خود را از مواد اشتعالزا پاک کنید تا در صورت ریزش جرقهها، آتشسوزی نشود.
- در جوشکاری در ارتفاع به جای استفاده از نردبان فلزی از طناب بهره ببرید. زیرا این نربانها اگر نزدیک لوازم هادی برق قرار بگیرند یا در زمان جوشکاری قوس، میتوانند باعث برقگرفتگی شما شوند.
- اطراف محدودهی کار خود را با نوارهای زردنگ هشدار محصور کنید. استفاده از این نوارها از قوانین کار در ارتفاعات است و افراد متفرقه و سایر کارگران را از جوشکاری در ارتفاع آگاه کرده و باعث افزایش امنیت میشود.
- مراقب باشید که خودتان یا وسایلتان از بالا سقوط نکنند. بهتر است از یک دستیار آموزشدیده و ماهر کمک بخواهید.
- برای دستزدن به فلزات از انبردست استفاده کنید تا دچار برق گرفتگی نشوید.
- همیشه برای حوادث احتمالی حاضر باشید و کیت کمکهای اولیه شامل بانداژ و اسپری سوختگی را همراه خود داشته باشید.
- بهتر است همواره جوشکار و دستیارش با مدیر پروژه از طریق بیسیم در تماس باشند.
وظایف کارفرما در این زمینه چیست؟
حتما این سوال ذهنتان را مشغول کرده که رعایت تمام نکات ایمنی که وظیفهی جوشکار نیست. پس کارفرما چه وظیفهای دارد؟
کارفرما هم درست مانند فرد جوشکار باید برای افزایش امنیت افراد و همچنین بالابردن کیفیت خروجی کار اقداماتی انجام دهد و شرایط را برای انجام کار فراهم کند. برخی از این اقدامات به شرح زیر هستند:
- تهیه وسایل و ابزارآلات ایمنی مانند دستکش، پیشبند و…
- نصب سیستم تهویه مناسب
- آموزش نکات ایمنی به کارگران و جوشکاران
- تنظیم زمان کار به صورتی که وقت آنتراک و استراحت برای افراد وجود داشتهباشد.
- توجه کند که وسایل قابل اشتعال اطراف جوشکار وجود نداشتهباشد.
- آموزش صحیح کار با وسایل و ابزارآلات
- افزایش اطلاعات عمومی و فنی کارگران
- بررسی محکمبودن طنابها و داربستها قبل از انجام کار
سخن پایانی
احتمالا تا حالا متوجه شدهاید که اگر قصد جوشکاری در ارتفاع را دارید باید رعایت نکات ایمنی را در اولویت کار خود قرار دهید. وگرنه کلاهتان پسِ معرکه است. در این بلاگ تمام نکاتی که لازم است در مورد جوشکاری در ارتفاع بدانید گفته و بررسیشدهاست.
فراموش نکنید که نوع اینورتر نیز میتواند روی سهولت کار شما تاثیر بگذارد. پیشنهاد میکنم برای افزایش کیفیت کار خود، موتور جوش آروا را از بهترین ابزار فروشی اهواز یعنی فروشگاه ابزار قشقایی تهیه کنید تا دیگر هیچ مشکل و دغدغهای در زمینه جوشکاری در ارتفاع نداشته باشید.
سوالات متداول
- طناب جوشکاری چیست؟
- بندهایی که مخصوصا برای جوشکاری در ارتفاع تهیه میشوند و از سقوط افراد جلوگیری میکنند.
- اگر جرقهها باعث آتشسوزی شد چه کنیم؟
- برای خاموشکردن آتش، از کپسول آتشنشانی کلاسC استفاده کنید. این خاموشکنندهها برای خاموشکردن آتش سوزی الکتریکی هستند. در صورت نبود کپسول از آب و ماسه هم میتوانید بهره ببرید.
- چگونه میتوان از خطرات جوشکاری در ارتفاع جلوگیری کرد؟
- نکات ایمنی را جدی بگیرید و از ابزارآلات ایمنی مناسب مانند عینک مخصوصو کلاه جوشکاری استفاده کنید. این ابزارآلات از شما در برابر سقوط سربارههای داغ، سوختگی شیمیایی، جرقه و نور شدید محافظت میکنند.