ابزارهای دارای باطری قابل شارژ، در اصل برای راحتی حال بشر طراحی شده اند! چون این ابزارها همانطور که میدانید نیازی به اتصال به جریان برق ندارند و در هر مکانی قابل استفاده هستند. اما خب تنها مشکل مشترک میان همه آن ها این است که باطری قرار گرفته روی آن ها پس از مدتی استفاده خراب شده و کارایی خود را از دست میدهد. از همین رو بعضی از فنی کاران تصمیم میگیرند تا ابزار شارژی خود مثل دریل شارژی را به ابزار برقی تبدیل کنند. شما هم اگر تصمیم به تبدیل دریل شارژی به برقی دارید ولی نمیدانید باید چه تغییراتی روی ابزار اعمال کنید یا اصلا نمیدانید این کار شدنی است یا خیر؟ با ما در این مقاله از ابزار قشقایی همراه باشید.
آیا تبدیل دریل شارژی به برقی امکان پذیر است؟
بله؛ تبدیل دریل شارژی به برقی و به طور کلی هر ابزار شارژی دیگری به ابزار برقی امری ممکن و شدنیست! درون دریل متشکل از سیم هایی است که وظیفه دریافت برق از منبع تغذیه و انتقال آن به موتور را برعهده دارند. این سیم ها در مدل شارژی به باتری متصل هستند و باتری را به عنوان منبع تغذیه میشناسند. حالا اگر شما آن ها را از باتری جدا کرده و به کابل برق متصل کنید، خواهید دید که ابزار به وسیلهای برقی تبدیل شد.
البته در نظر داشته باشید که انجام این کار در حرف آسان است و در عمل ممکن است دشوار باشد. پس اگر مهارت های لازم، مانند مهارت لحیم کاری را ندارید یا این که از برق کشی این ابزار سردر نمیآورید بهتر است بیخیال این قضیه شوید.
اصلا چرا باید دریل شارژی را به برقی تبدیل کنیم؟
درواقع استفاده از کلمهی «باید» چندان درست نیست. اما به دلیل مشکلاتی که در طولانیمدت برای دریل شارژی پیش میآید، بسیاری از افراد ترجیح میدهند که آن را به دریل برقی تبدیل کنند. از نمونهی این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باتری دریل باید مدام شارژ شود و بسیاری اوقات در حین کار، شارژ باتری تمام میشود.
- باکیفیتترین باتریها معمولا سه تا پنجسال عمر میکنند و پس از آن باید تعویض شوند. از آنجایی که قیمت باتری جدید چندان ارزان نیست و هر چند سال یکبار باید این تعویض انجام شود، تبدیلکردن دریل شارژی به برقی منطقی به نظر میرسد.
- اگر از دریلشارژی به میزان زیاد و با آمپر بالا استفاده کنید و یا باتریاش را بیشاز اندازه شارژ کنید، در کوتاهمدت خراب شده و باید کنار گذاشتهشود.
تبدیل دریل شارژی به دریل برقی چگونه انجام میشود؟
بالاتر فهمیدیم که تبدیل دریل شارژی به دریل برقی جزو کارهای ممکن و قابل انجام است. حالا حتما میخواهید بدانید که مراحل انجام این کار کدامند تا سپس کارتان را شروع و ابزار شارژی خود را به ابزار برقی یا یک وسیله دو منظوره تبدیل کنید.
تبدیل دریل شارژی به برقی 4 مرحله کلی دارد. به صورت خلاصه، برای تبدیل دریل شارژی به برقی، باید پس از تخلیهی محتویات باتری، محل اتصال باتری به دریل یا همان ترمینالهای باتری را پیداکرده و آن را با دو رشتهسیم به آداپتور متصل کنیم. به همین سادگی!
طی این مراحل برای افراد کاربلد و آگاه به اصول علم الکترونیک به راحتی آب خوردن است. البته لازم نیست برای طی این مراحل حتما مهندس برق و الکترونیک باشید، بلکه همین که بدانید در داخل ابزارهای برقی و شارژی چهخبر است و از سیستم کار آنها باخبر باشید کفایت میکند.
پس اگر مهارتهای گفتهشده در ابتدای بلاگ را دارید، اصلا نگران نباشید و با تکیه بر مراحل زیر پیش بروید:
مرحله اول؛ آماده سازی ابزارها و قطعات مورد نیاز
ابزارها و لوازمی که برای انجام این کار به آن ها نیاز دارید عبارتند از:
- پیچ گوشتی
- سیم چین
- سیم لخت کن
- دو رشته سیم با متراژ دلخواه
- یک کابل برق همراه با دوشاخه
- هویه و سیم لحیم
- سرسیم در صورت نیاز
- آداپتور ۱۲ ولت با آمپر ۲۰ به بالا
- کاغذ سنباده
پس در ابتدای راه باید این لوازم و ابزارها را آماده کنید.
مرحله دوم؛ خارجکردن باتری دریل
اصلا به قسمت داخلی دریل کاری نداشتهباشید. باتری دریل را خارج کنید. به کمک پیچ گوشتی، تمام پیچهایی که روی محفظهی باتری مشاهده میکنید را باز کنید تا به این ترتیب دو طرف بدنه از یکدیگر جدا شوند و به محتویات داخل آن دسترسی داشته باشید. اگر هم روی این قسمت هیچگونه پیچی وجود نداشت، کافیست به کمک نوک پیچگوشتی یا یک وسیله این چنینی، قسمتی از محفظه را باز کرده و با فشار دو انگشت شصت، دو طرف آن را از یکدیگر جدا کنید.
حال تمام محتویات باتری را خارج کنید. در قسمت بالای باتری (که محل اتصال باتری به دریل است) دو قطعهی فلزی را مشاهده میکنید که در کنار آنها علامت مثبت و منفی گذاشته شدهاست. این قطعات که به آنها ترمینالهای باتری میگویند در روند تبدیل دریل شارژی به برقی، نقش بسیار مؤثری خواهند داشت که در ادامه با آن آشنا میشوید.
مرحله سوم؛ آماده سازی کابل برق و اتصال به آداپتور
حال باید اتصال کابل برق و سیمها را به منبعتغذیه یا آداپتور انجام دهید تا از این طریق به دریل برقرسانی شود. اما قبل از آن لازم است که علت استفاده از آداپتور برای تبدیل دریل شارژی به برقی را بدانید.
دریلهای برقی مستقیما به پریز برق متصلشده و با برق ۲۲۰ولت شهری کار میکنند. در حالی که دریلهای شارژی به دلیل استفاده از باتری، ملزم به استفاده از برق ۱۲ولتDCهستند. به همین دلیل ما به یک آداپتور ۱۲ولت نیاز داریم تا این تبدیل را برای ما انجام دهد.
به این بخش خوب دقت کنید تا نحوهی اتصال کابل برق و رشتهسیمها به منبعتغذیه را بیاموزید:
- ابتدا منبعتغذیه را جلوی روی خود بگذارید.
- میبینید که این وسیله دارای چند ورودی یا ترمینال است. روی دو ترمینال انتهایی، علامت L و N نوشتهشده. این ترمینالها به معنای فاز و نول هستند و محل اتصال کابل برقاند.
- کابل برق همراه با دوشاخهای که تهیه کردید را بیاورید، با سیمچین، دو رشته سیم را از هم جدا کرده و مقداری از آنها را لخت کنید. حال یکی را به قسمت فاز و دیگری را به بخش نول متصل کنید.
- سایر بخشهای منبع تغذیه به صورت سه تا ترمینال -V و سه تا V+ هستند. حال، دو رشته سیم را کمی لخت کرده و یکی را به ورودی مثبت و دیگری را به یکی از ورودیهای منفی آداپتور متصل کنید تا در ادامه، آنها را به باتری دریل وصل کنیم.
مرحله چهارم؛ اتصال کابل به باتری دریل
برای اتصال سیم به ترمینالهای باتری، ابتدا ترمینالها را به وسیلهی کاغذ سنباده، به خوبی تمیز کرده و سپس به روغن لحیم آغشته کنید. حال، رشته سیمی را که به ورودی مثبت آداپتور متصل کردهاید به ترمینال مثبت باتری، و رشته سیم دیگر را به ترمینال منفی باتری دریل لحیم کنید. (دقت کنید که آداپتور به برق متصل نباشد)، حال دریل برقی و دو منظورهی شما آماده است. آن را تست کنید تا از درست انجامدادن مراحل مطمئن شوید.
نکات تبدیل دریل شارژی به دریل برقی
- قبل از انجام کار، باتری و منبع برق را از دریل شارژی جدا کنید.
- قبل از بازکردن محفظهی باتری دریل دقت کنید که دستگاه تحت گارانتی نباشد. در غیر اینصورت بهتر است که تبدیل آن به دریل برقی را به تعویق بیندازید. زیرا به محض باز کردن محفظهی باتری یا بدنهی دریل، ضمانتنامه باطل میشود.
- اگر پس از لحیمکاری سیمها متوجه شدید که دریل به درستی کار نمیکند، دور موتور پایینی دارد یا قطع و وصل میشود، پس حتما سیمها را اشتباهی یا جابهجا لحیم کردهاید. زیرا دریلهای شارژی شدیدا به قطب مثبت و منفی حساس هستند. جای سیمها را عوض کرده و دوباره لحیمکاری را انجام دهید.
- برای انتخاب آداپتور به میزان ولتاژ موردنیاز دریل که روی بدنهی آن نوشتهشده است، دقت کنید. معمولا اکثر دریلها ولتاژ ۱۲ ولت یا کمتر از آن دارند. برای این دستگاهها یک آداپتور ۱۲ ولت مناسب است.
اگر دستگاه شما ولتاژی تا ۱۶ ولت دارد نیز میتوانید این میزان را از طریق پتانسیومتر موجود در آداپتور ۱۲ ولت تنظیم کنید. اما اگر به ولتاژ بیشتر از ۱۶ ولت نیاز دارد لازم است که یک منبعتغذیهی قویتر خریداری کنید.
- دریلهای شارژی معمولا میزان مصرف جریان و آمپر بالایی دارند. پس به دنبال یک منبع تغذیه با آمپر ۲۰ به بالا باشید. معمولا یک آداپتور سوییچینگ ۳۰ آمپر بهترین و امنترین انتخاب برای تبدیل دریل شارژی به برقی است.
- اگر از لحیمکاری سررشتهای ندارید میتوانید سیمها را از طریق «سرسیم» به ترمینالهای باتری متصل کنید. البته در اینصورت دریل شارژی شما به صورت موقت به دریل برقی تبدیل میشود.
یک ترفند فوقالعاده:
اگر شرایط کاری شما به گونهای است که همواره به پریز برق دسترسی ندارید، پیشنهاد میکنم به جای اتصال مستقیم ترمینالهای باتری دریل به آداپتور، طبق مراحل زیر عمل کنید:
- قبل از هرچیز ۲ سوکت یا فیش نری و مادگی آنتن تلویزیون تهیه کنید.
- دو رشته سیم را به پایانههای باتری لحیم کرده و با استفاده از چسب برق، سیم وصلشده به قطب مثبت را مشخص کنید.
- حال، ابتدای هر دو رشتهسیم را کمی لخت کرده و با دقت به اینکه کدام مثبت و کدام منفی است، آنها را به یک فیش نر یا ماده وصل کنید.
- انتهای فیش را به خوبی با چسب برق محکم کنید.
- سپس، دو رشته سیم متصلشده به ورودیهای مثبت و منفی آداپتور را به فیش دیگر متصل کنید. مراقب باشید! این اتصالات را به گونهای انجام دهید که پس اتصال دو فیش به یکدیگر، سرهای مثبت به هم و سر های منفی به هم متصل شوند. در غیر اینصورت دریل شما به درستی کار نخواهد کرد.
- حال شما میتوانید هر زمان که به پریز برق دسترسی داشتید، دو فیش را به یکدیگر متصل کرده و آداپتور را به برق بزنید.
- اما اگر به پریز برق دسترسی نداشتید، میتوانید یک سوکت فندکی برای خودرویتان تهیه کنید، انتهای آن را هم به یک فیش وصل کنید و با اتصال فیش باتری دریل به سوکت فندکی، از خودرو برق بگیرید و دریل را به کار بیندازید. یا اینکه توسط رابط مناسب، فیش را مستقیم به باتری خودرو متصل کنید.
با استفاده از مراحل بالا میتوانید حتی در زمانی که پریز برقی در کنار شما نیست، کار خود با دریل را به راحتی انجام دهید.
سخن پایانی
حال شما با تمام مراحل و نکات تبدیل دریل شارژی به برقی آشنا هستید. در کنار تمام موارد گفتهشده، ما انجام این کار را چندان توصیه نمیکنیم! چرا که دریلهای شارژی برندهای آروا و رونیکس آنقدر مزیت دارند و پرکاربرد هستند که تبدیل کردنشان به دریل برقی اصلا کار درستی نیست. مگر این که با طی مراحل شمرده شده در این مقاله، آن ها را به دریل قابل استفاده با باطری و برق تبدیل کنید.
در پایان، اگر همچنان سوالی ذهنتان را به خود مشغول کرده همینجا برایم بنویسید تا در اولین فرصت به آن پاسخ دهم.
سلام
ممنون از توضیحات تون
کوتاه و مختصر ولی مفید و کاملا کاربردی
عرض ادب و احترام
بابت رضایت شما بسیار خرسندم. اگر سوالی برایتان باقی مانده بفرمایید تکمیل کنیم.
سلام بسیار عالی توضیحات دادید ممنونم.
عرض ادب و احترام
بسیار خرسندیم که توضیحات براتون مفید بوده. اگر سوال یا نکته ای دارید، خوشحال میشیم کمکتون کنیم. موفق باشید!
با سلام اگه دریل شارژی رو برقی کنم دور گردش کند نمیشه ممنون
بستگی به این داره که آداپتورتون بتونه آمپر مورد نیاز ابزار شارژی رو تامین کنه یا نه ، برای ابزارهای شارژی 12 ولت ، معمولا آداپتور 20-30 آمپر کفایت میکنه و مشکلی تو دور دستگاه ایجاد نمیکنه
با سلام اگه دریل شارژی رو برقی کنم دور گردش کند نمیشه ممنون
عرض ادب و احترام، خیر بر روی دور گردش تاثیری نمیزارد،اگر سوال یا نکته ای دارید، خوشحال میشیم کمکتون کنیم. موفق باشید!
سلام اول که همه رودست هم کپی کردین دومن اگه آدم بخواهد یه آدابتور12بالای30امپربخرد پول باطری بده خیلی بهتره
عرض ادب و احترام، ممنون از زمانی که گذاشتید و مطالعه کردید، ما در ابزار قشقایی مرتب در تلاشیم تا موضوعات به روزی را برای شما عزیزان تهیه و به انتشار بزاریم، در آخر تبدیل دریل شارژی به برقی معایب و مزایایی را همراه خود دارد که کاربر متناسب با شرایط و امکانات خود باید تصمیم به انجام دادن یا انجام ندادن این کار را بگیرد،اگر سوال یا نکته ای دارید، خوشحال میشیم کمکتون کنیم. موفق باشید!
باعرض سلام ،پرسشی داشتم درصورت امکان راهنمایی فرمایید ،من دریل شارژی باس دارم که ۱۸ولت و ۱/۵ آمپر است ،آیا میتونم برای برقی کردن آن از آداپتور ۱۸ولت ۲آمپر استفاده کنم،از راهنمایی شما سپاسگزارم
سلام
میشه به شارژر خود دریل شارژی متصل کرد؟؟
عرض ادب و احترام، بستگی به دستگاه شما دارد اگر سوکت شارژر برای دریل متناسب است بله مشکلی نیست می توانید استفاده کنید،اگر سوال یا نکته ای دارید، خوشحال میشیم کمکتون کنیم. موفق باشید!
با سلام و ارادت من یه منگنه کوب شارژی دارم که باتریش تقریباً دِ شارژ شده.
تو اینترنت خیلی گشتم که ببینم قابلیت برقی شدن داره یا نه چیزی در مورد منگنه کوب ننوشته بودم و اینو بگم که باتری منگنه کوب داخلیه باید کلاً باز بشه از هم نسبتا تو این قضایا یه خورده دسته به ابزار هستم فقط اینکه زمانی که منگنه کوب رو به آداپتور وصل میکنم که باتری شارژ بشه قابلیت استفاده نداره و کار نمیکنه حتماً باید شارژر رو جدا بکنم بعد کار بکنم میخواستم ببینم میشه آداپتور رو طبق روشی که دریل رو توضیح دادید ه باتری یا به سیمهایی که به محفظه باتری وصل میشه متصل بکنم و منگنه کوبم رو برقی بکنم چون فکر میکنم اگر این کارو بکنم مثل حالتی که توی شارژ کار نمیکنه کار نخواهد کرد ممنون میشم راهنماییم کنید چون ابزاریه که استفاده دارم و هیچ رقمه الان بهم کار نمیده اگر اشتباه نکنم آداپتورش نزدیک ۵ ولت هست
سلام من یک اره زنجیری شارژی دارم که روی باطریش نوشته ۴ امپرو۳۶vبنظر شما چجوری با برق باطری ۱۲ سواری ۵۵امپر استفاده کنم یاکه میشه با برق شهری ازش استفاده کرد اگر اره چجوری؟