آموزشی

آموزش گام به گام نحوه کار با دستگاه جوش و اینورتر جوشکاری

آموزش گام به گام نحوه کار با دستگاه جوش و اینورتر جوشکاری

نحوه کار با اینورتر جوشکاری و دستگاه جوش یکی از چیزهایی‌ست که همه‌ی ما باید آموزش ببینیم و تا حدودی با آن آشنا باشیم. در این مقاله قصد دارم شیوه‌ی راه‌اندازی و کار با این دستگاه را به شما آموزش دهم تا برای جوشکاری‌های کوچک خانگی یا انجام پروژه‌های وسیع صنعتی به هیچکس دیگری به جز خودتان متکی نباشید‌.

نحوه کار با دستگاه جوش به صورت مرحله به مرحله

 

قدم اول: آشنایی با لوازم موردنیاز

اولین قدم برای کار با اینورتر جوشکاری، شناخت لوازم موردنیاز است. با آماده‌سازی این وسایل شما میتوانید کار خود را به بهترین شکل انجام داده و ایمنی خود را تضمین کنید.

لوازم مورد نیاز در صنعت جوشکاری به شرح زیر هستند:

  • کابل جوشکاری
  • انبر جوشکاری
  • انبر اتصال جوشکاری
  • الکترود مناسب
  • لباس جوشکاری
  • ماسک جوشکاری
  • دستکش ایمنی
  • فرچه سیمی

 

قدم دوم: راه‌اندازی اینورتر جوشکاری

برای راه‌اندازی و استفاده از دستگاه‌ جوش ، مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

 

1.     لباس مناسب بپوشید

می‌دانید که حوادث زیادی در این حرفه ممکن است برای شما اتفاق بیوفتد. پس ریسک نکنید و قبل از شروع کار، لباس مناسب به همراه ماسک و دستکش ایمنی بپوشید تا از برخورد جرقه‌ها و یا آسیب‌رسیدن به چشم‌هایتان در امان باشید.

 

2.     کابل برق را متصل کنید

ابتدا یک نفس عمیق بکشید و سپس، دوشاخه‌ی دستگاه را به پریز برق متصل کنید. حال نوبت اتصال انبر جوشکاری و انبر اتصال است. فیش انبر جوش را به قطب مثبت اینورتر، و انبر اتصال را به قطب منفی متصل کنید و آن را در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید.

 

3.     دستگاه را روشن کنید

حال وقت آن رسیده که دکمه‌ی پاور (power) را بزنید و دستگاه را روشن کنید‌. این دکمه در بعضی از اینورترهای جوشکاری در جلوی دستگاه و در برخی دیگر در پشت دستگاه قرار گرفته‌است.

 

4.     الکترود مناسب کار خود را انتخاب کنید

احتمالا انتخاب الکترود مناسب در زمانی که هنوز مبتدی هستید یکی از سخت‌ترین کارهایی است که در پیش دارید.

الکترودها قطرهای مختلفی دارند و در مدل‌های نازک و سایز ۲ میلی‌متر تا مدل‌ها ضخیم و قطور و سایزهای ۵ میلی‌متری به بازار عرضه می‌شوند. معمولا از الکترودهای نازکتر برای مصارف خانگی و ورق‌های فلزی نازک، و از الکترودهای ضخیم‌تر برای کارهای صنعتی و صفحات ضخیم‌تر استفاده می‌شود.

البته لازم است پیش از انتخاب سایز الکترود به آلیاژ به کار رفته در صفحه موردنظر هم توجه کنید. سپس الکترود را به انبر جوش متصل کنید.

 

5.     تنظیم شدت جریان

انتخاب یک شدت جریان اشتباه می‌تواند تمام زحمات شما را زیر سوال ببرد و کارتان را خراب کند. اما نگران نباشید. من این‌جا هستم تا بهترین روش‌ها برای تنظیم درست شدت جریان را به شما آموزش دهم.

بهترین روش برای انتخاب شدت‌جریان موردنیاز، این است که سایز الکترودی که انتخاب کرده‌اید را در عدد ۳۵ ضرب کنید. البته باید دما را هم در نظر بگیرید. برای راحتی کار شما، در ادامه جدولی متناسب با سایز الکترود و شدت‌جریان مناسب قرار می‌دهیم.

 

قطر الکترودشدت جریان مناسب
۰.۱۲۰تا ۴۰
۱.۶۴۴ تا ۸۶
۰.۲۶۰ تا ۱۰۰
۲.۵۸۰ تا ۱۲۰
۳.۲۱۰۸ تا ۱۴۸
۴۱۴۰ تا ۱۸۰

 

به یاد داشته‌باشید که در صورت تنظیم شدت جریان کمتر از مقدار لازم، الکترود به قطعه‌تان می‌چسبد و در صورتی که شدت جریان بیشتر از مقدار لازم باشد، الکترود داغ شده و در نهایت ذوب می‌شود. به همین منظور لازم است در تنظیم شدت جریان، نهایت دقت خود را به کار گیرید.

 

6.     اقدام به جوشکاری

بالاخره لحظه‌ای که منتظرش بودید رسید. حال اینورتر شما برای جوشکاری آماده است. انبر جوش را با یک دست و انبر اتصال را با دست دیگرتان بگیرید و فرایند جوش روی قطعه‌ی موردنظر را آغاز کنید.

شاید برایتان سوال باشد که این فرایند چگونه انجام می‌شود؟ با نزدیک شدن انبر جوش و الکترود به قطعه، میان الکترود و قطعه‌ی موردنظر قوس‌ الکتریکی ایجاد شده و الکترود شروع به ذوب‌شدن می‌کند. در نتیجه جوشکاری انجام می‌شود.

اگر برای اولین بار است که این کار را انجام می‌دهید پیشنهاد میکنم ابتدا روی قطعه‌ی دیگری تمرین کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکل، قطعه‌ی اصلی خراب نشود. مراقب باشید که الکترود را بیش ‌از اندازه به قطعه نزدیک نکنید، وگرنه به آن می‌چسبد.

 

7.     تمیزکردن قطعه جوشکاری

اگر می‌خواهید یک جوش تمیز و عالی به کارفرما تحویل بدهید اهمیت این مرحله را جدی بگیرید. پس از اتمام جوشکاری، به وسیله‌ی فرچه سیمی یا دستگاه فرز، سطح قطعه و جوش خود را تمیز کنید و صیقل بدهید.

دو نکته مهم!

حال شما روش کار با اینورترجوشکاری را آموخته‌اید و اگر طبق مراحل پیش بروید و تمرین و تکرار داشته‌باشید به زودی به یک استادکار ماهر تبدیل می‌شوید. اما هر کاری قِلِق‌هایی دارد که باید آن‌ها را هم بیاموزید.

این دو نکته را آویزه گوش‌تان کنید:

  • سرعت حرکت الکترود در کیفیت جوش و نوع آن تأثیرگذار است. هرچه الکترود را با سرعت بالاتری حرکت دهید، جوش شما باریک‌تر شده و نفوذ آن در قطعه کمتر است. اما هرچه الکترود را با سرعت بیشتری تکان دهید و روی قطعه حرکت دهید، نفوذ جوش در قطعه بیشتر و جوش پهن‌تری خواهید داشت.

 

  • زاویه‌ی قرارگیری الکترود نیز مهم است. هرچه زاویه‌ی الکترود عمودی‌تر روی قطعه قرار بگیرد، نفوذ جوش بیشتر است. همینطور اگر زاویه نسبت به خط عمود بیشتر باشد، عمق جوش و نفوذ آن در قطعه کمتر خواهد بود.

جمع بندی

نحوه کار با اینورتر جوشکاری به همین سادگی است که در این بلاگ برایتان گفتیم. در این مقاله مراحل کار با دستگاه جوش را به صورت مرحله به مرحله برای شما ذکر کردیم تا به صورت اصولی آن را فرا بگیرید. فراموش نکنید که کسب مهارت بسیار مهم‌تر از یادگیری مراحل است. پس عزم خود را جزم کنید و با استفاده از نکات گفته‌شده، اولین جوش خود را بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *