معرفی انواع دریل جذابتر از آن است که فکرش را بکنید. چه کسی فکرش را میکرد آن استوانهی نوکتیزی که مردمان نخستین برای سوراخکردن چوب، پوست حیوانات و ساختن خانه از آن استفاده میکردند، روزی به یکی از پرکاربردترین ابزارآلات خانگی و صنعتی تبدیل شود؟
بله درست است، دریل را میگویم. در این مقاله قصد دارم شما را با تعریف و انواع دریل یا دلر برقی آشنا کنم تا پیش از آنکه از تنوع بالای آنها مغزتان سوت بکشد، با کاربرد هرکدام آشنا شوید و دستگاه مناسبتان را انتخاب کنید.
دریل چیست؟
دریل دستگاهی با ظاهر ساده و تفنگمانند است که برای سوراخکردن هرچیزی که فکرش را بکنید (البته به غیر از شیشه) به کار میرود. مهم نیست چوب باشد یا فلز یا حتی مصالح ساختمانی.
البته سوراخکاری تنها کاربرد این دستگاه نیست. شما میتوانید انواع گجت و ابزارهای جانبی را به آن متصل کنید تا برای باز و بستهکردن پیچها، برشدادن، صیقلکاری و پولیشکاری از آن بهره ببرید.
دریل یا دلر؟!
حتما به گوشتان خورده که برخی افراد، این ابزار را با نام دلر صدا میزنند. این کلمه درواقع همان تلفظ عامیانهی کلمهی دریل (drill) است که بین مردم مصطلح شده. حال بیایید تا با انواع دلر آشنا شویم.
دریلها چند دسته هستند؟
به نظر شما انواع دریل به چند دسته تقسیم میشوند؟ عدد انتخابیتان را در ذهن نگهدارید تا من انواع دلر را به شما معرفی کنم. آنوقت میتوانید میزان اطلاعات خود را محک بزنید.
دریلها به سه دستهی کلی تقسیم میشوند:
- دریل معمولی
- دریل چکشی
- دریل پیچگوشتی (یا ضربهای و ایمپکت درایو)
البته انواع دیگری هم از این محصولات وجود دارد که در دستههای جداگانهای قرار میگیرند. در ادامه، هر کدام از انواع دریل برقی را معرفی خواهیم کرد.
· دریل معمولی
این دریلها دستیار شما برای انجام تمام کارهای خانگی هستند. با استفاده از یک دریل معمولی میتوانید در دیوارهای گچی و یا روی چوب و تخته سوراخ ایجاد کنید و بستهای کوچک را به چوب متصل کنید.
درواقع، دریلهای معمولی برای انجام تمام مصارف سادهی خانگی مناسب هستند.
· دریل چکشی
دریلهای چکشی برای انجام کارهای سنگین صنعتی و غیر صنعتی مانند سوراخکردن بُتُن و کندن کاشیها از روی دیوار استفاده میشوند. اساس کار این دستگاهها ترکیبی از حرکات دورانی و چکشی سریع است که به همین دلیل، آنها را برای انجام کارهای سخت و سنگین مناسب کردهاست. به اینصورت که همزمان با چرخش مته، ضربات پشتسرهم و سریعی وارد میکنند.
این محصولات، خود انواع مختلفی دارند. برای مثال دریل چکشی گردان یا SDS بیشتر از حالت چرخش، از قابلیت ضربههای چکشی استفاده میکند و به همین دلیل از دریل چکشی معمولی قویتر است. معمولا از این دستگاه برای انجام فعالیتهای صنعتی کمک میگیرند.
· دریل ضربهای
میخواهید یک حصار یا نرده برای ایوان بسازید؟ پس باید به سراغ دریلهای ایمپکت درایو بروید. این دستگاهها از دریلهای معمولی قویتر، و از دریلهای چکشی ضعیفتر هستند. حرکت دورانی آنها مانند دریل معمولی است اما هنگامی که به مانعی در مسیرشان بربخورند با حرکات ضربهای و سریع، پیچ را در سطح فرو میکنند.
· دریل دو جهته (Riversible)
در استفاده از این انواع دریل شما تعیین میکنید که جهت حرکت چرخشی به کدام سمت باشد. درواقع با فشردن یک دکمه، شما میتوانید جهت گردش مته را تغییر دهید. این دستگاهها نسبت به دریلهای یکجهته، دقت عملکرد پایینتری دارند. اما برای بازکردن پیچها بسیار کاربردیاند.
· دریل دسته D شکل
این دستگاه یکی از انواع دریلهای چکشی دورانی است که به دلیل سهولت کار با آن، دستهاش به شکل D ساخته میشود. این فرم دسته باعث میشود دست شما کمتر خسته شود و تسلط بیشتری روی انجام کار داشتهباشید.
· دریل ستونی
قشنگترین و دقیقترین سوراخکاریهای ۹۰درجه را میتوانید با دریل ستونی انجام دهید. این دستگاهها قدرت بسیار بالایی دارند و برای مصارف صنعتی استفاده میشوند. طرز کار این محصولات به این صورت است که در قسمت جانبی آنها یک فلکه یا اهرم قرار گرفته که با چرخاندن آن، مته به سمت بالا و پایین حرکت کرده و سوراخکاری را انجام میدهد.
انواع دریل از نظر منبع تغذیه
یکی از مهمترین روشهای دستهبندی دریلها، تقسیمبندی آنها بر اساس منبع تغذیه است. بر این اساس، ۴ دسته دریل خواهیم داشت:
- دریلهای سیمی که با نیروی برق کار میکنند.
- دریل بدونسیم و شارژی که از باتری برخوردارند.
- دریل بادی
- دریل دستی
در ادامه با هرکدام بیشتر آشنا خواهید شد.
دریل سیمی
دریلهایی که با نیروی الکتریسیته کار میکنند قدرت و عملکرد بالاتری نسبت به انواع شارژی دارند. با استفاده از این محصولات شما قادر هستید مدت زمان طولانی بدون توقف از دریل استفاده کنید و کار خود را به پایان برسانید. همچنین نگرانی از بابت خالیشدن باتری نخواهید داشت.
اما از آنجایی که مزایا و معایب در کنار هم معنا پیدا میکنند، لازم میدانم نقاط ضعف دریل سیمی را هم به شما گوشزد کنم. مهمترین نقطهضعف این انواع دریل، این است که در مکانهای بدون برق یا بدون پریز برق، بلااستفاده هستند.
همچنین باید دقت کنید که کابل برق آنها از طول مناسبی برخوردار باشد. وگرنه آزادی عمل را از شما میگیرد و مجبورتان میکند مدام به پریز بچسبید.
دریل بدون سیم
فکر میکنم نیازی به گفتن نباشد. احتمالا با مطالعهی مزایا و معایب دریل سیمی میتوانید حدس بزنید که نقاط قوت و ضعف دریلهای شارژی چیست.
این محصولات شاید از نظر قدرت نسبت به دریلهای سیمی ضعیفتر باشند. اما اختیار عمل را کاملا به شما میسپارند. شما میتوانید در هر مکانی بدون توجه به برق داشتن یا نداشتن، از آنها استفاده کنید. فقط باید حواستان به شارژ باتری دستگاه باشد.
مهمترین نکتهای که در انتخاب دریل شارژی باید درنظر بگیرید، نوع باتری آن است. معمولا، یکی از این ۵ نوع باتری در ساخت این محصولات به کار میرود:
- باتری لیتیوم یونی
- لیتیوم آهن دیسولفید
- باتری آلکالین
- نیکل فلز هیدرید
- نیکل کادمیوم
دریلهای بادی
این دستگاهها به کمپرسور هوا مجهز هستند که نیروی موردنیاز آنها از طریق فشردهکردن هوا تأمین میکند. فراتر از تصور است اما دریلهای بادی قدرت زیادی دارند و بیشتر برای مصارف صنعتی استفاده میشوند. البته به اندازهی دریلهای برقی و شارژی محبوب نیستند.
جالب است بدانید که چکش تخریب و متههای ظریف دندانپزشکی در این دسته از دریلها قرار میگیرند.
انواع دریل دستی
قبول دارید که هرکار ظریف بهتر است با نیروی دست انجام شود؟ زیرا اینگونه تسلط بیشتری روی روند انجام کار خواهید داشت. دریلهای دستی نیز دقیقا به همین منظور تولیدشدهاند. این دستگاهها در انواع فشاری، هندلی و پیچشی طراحی شده و برای کار در فضاهای تنگ و باریک و همچنین انجام پروژههای ظریف چوبکاری، بهترین گزینه هستند.
از انواع دلر دستی میتوان به دریلStraight air ، دریل Brace و دریل Breast اشاره کرد.
انواع دریل برقی از نظر نوع موتور
البته این عنوان چندان درست نیست زیرا دریلهای بادی نیز از موتور برخوردارند. درواقع تمام انواع دریلها از یکی از دو نوع موتور زیر بهرهمند هستند:
- موتور جاروبکدار (Brushed)
- موتور بدون جاروبک (Brushless)
شما با نگاهکردن به ظاهر دریل هیچگاه متوجه نوع موتور آن نخواهید شد. اما به محض کار کردن با آن، همهچیز مشخص میشود. این دو نوع موتور از نظر ساختاری و مکانیکی با هم تفاوتهایی دارند که دانستن آنها خالی از لطف نیست.
دریل با موتور جاروبکدار بخریم یا بدون جاروبک؟!
مهمترین مزیت دریل با موتور جاروبکدار، قیمت مقرون به صرفه و ارزان آن است. در گذشته، تمامی دریلها از این نوع موتور بهرهمند بودند اما با پیشرفت تکنولوژی، موتورهای بدون جاروبک جای خود را در دل دریلها باز کردند.
دریلهایی که از موتور بدون جاروبک استفاده میکنند سبکتر هستند و به همین دلیل کار با آنها سادهتر است. این محصولات توان بیشتر و بازده بالاتری دارند و نسبت به دستگاههایی با موتور جاروبکدار، در حین کار کمتر داغ میشوند. حال خودتان قضاوت کنید که کدام موتور برای خرید مناسبتر است؟
انواع دریل از نظر سرعت
دریلها از نظر سرعت به سه حالت تکسرعته، دو یا سهسرعته و دریلهایی با سرعت متغیر تقسیم میشوند.
دریلهای تکسرعته همانطور که از نامشان مشخص است دارای سرعت قابل تنظیم نیستند و تنها یک سرعت دارند. در کار با دریلهای دو یا سرعته شما میتوانید به صورت دستی و توسط اهرمی که روی دستگاه تعبیهشده، سرعت چرخش مته را از حالت کُند به متوسط و تند تغییر دهید.
اما دریلهایی که دارای سرعت متغیر هستند خودشان به صورت اتوماتیک و با توجه به نوع کار، گشتاور خود را تغییر داده و در یک دامنهی خاص تنظیم میکنند.
سخن پایانی
بالاخره به آخر راه رسیدیم و حالا به خوبی میتوانید اطلاعات خود را محک بزنید. در این بلاگ انواع دریل یا دلر برقی و … را از نظرهای مختلف بررسی کرده و دستهبندی کردهایم.
توصیهی من به شما این است که ابتدا هدف خود از خرید دریل را تعیین کرده و شرایط کارتان را بررسی کنید. سپس با توجه به مطالب گفتهشده، دستگاه موردنظر خود را انتخاب و خریداری کنید.