آموزشی

معرفی انواع دستگاه جوش و اینورتر جوشکاری

معرفی انواع دستگاه جوش اینورتر و معمولی و بررسی نحوه استفاده از آن‌ها از نگاه کارشناسان ابزار قشقایی

انواع دستگاه جوش اینورتر را می‌شناسید؟ اگر نه که جای درستی آمده‌اید. در این مقاله میخواهیم با انواع موتور جوش، چه از نوع قدیمی و چه اینورتر‌ها آشنا شویم. فراموش نکنید که موفقیت در هر کاری به سادگی به دست نمی‌آید و نیازمند کسب اطلاعات و مهارت‌ است. هنر سخت و ظریف جوشکاری هم همینطور است‌. اگر میخواهید به یکی از بهترین‌ها در این زمینه‌ی شغلی تبدیل شوید باید به عنوان قدم اول با مهم‌ترین ابزار کارتان یعنی اینورترها و انواع آن‌ها مانند اینورتر‌ جوشکاری چندکاره آشنا شوید.

 

انواع موتور جوش

 

1.    دستگاه جوش ترانسفورماتور

این دستگاه‌ها از ساده‌ترین انواع موتور جوش هستند  و قابلیت افزایش یا کاهش ولتاژ را دارند. یعنی جریان برق را متناسب با نوع جوشکاری تنظیم کرده، و میتوانند ولتاژ آن را تغییر دهند. به همین دلیل به دو دسته‌ ترانسفورماتور کاهنده و افزاینده تقسیم می‌شوند.

در بیشتر موقعیت‌های جوشکاری بهتر است که ولتاژ پایین باشد. زیرا در اینصورت، شدت جریان افزایش پیدا کرده و عمل جوش بهتر انجام می‌شود. کاهش ولتاژ به کاهش خطر برق‌گرفتگی نیز کمک میکند. به همین دلیل، ترانسفورماتورهای کاهنده طرفداران بیشتری دارند و مخصوصا برای افراد تازه‌کار مناسب‌ترند.

 

·       ساختار ترانسفورماتور‌ها

احتمالا دوست دارید بدانید که مکانیزم موتور جوش‌های ترانسفورماتور به چه شکل است؟

در ساخت این دستگاه‌ها از دو سیم‌پیچ اولیه و ثانویه استفاده شده‌است که بهم کمک میکنند. با اتصال دستگاه به جریان برق، الکتریسیته وارد سیم‌پیچ اولیه شده و باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی در سیم‌پیچ ثانویه می‌شود. به همین وسیله میتوان میزان ولتاژ را کنترل کرد.

از مزایا و معایب این دستگاه‌ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

مزایا:

 

    • سر و صدای کم
    • مناسب برای افراد تازه‌کار
    • مقاومت بالا و مناسب برای استفاده مداوم و بدون وقفه

معایب:

 

    • برای هر نوع الکترودی مناسب نیست. در نتیجه شما را محدود می‌کند.
    • به خاطر تولید جرقه‌های زیاد ممکن است خطرناک باشد.
    • سنگین‌وزن و جاگیر است.در نتیجه برای حمل‌و نقل و استفاده در هر نوع محیط کاری مناسب نیست.

 

2.    موتور جوش رکتیفایر

این دستگاه‌ها نمونه‌ی پیشرفته‌تری از ترانسفورماتور‌ها و تا حدودی شبیه به انواع دستگاه جوش اینورتر هستند. البته قدرت اینورتر‌ها با رکتی‌فایر قابل مقایسه نیست.

رکتی‌فایرها به یک سیستم یکسوسازی جریان مجهز هستند که برق AC را به DC تبدیل می‌کند. این دستگاه‌ها در زمان قطع برق هم قابل استفاده بوده و علاوه بر کیفیت جوش بالا، قیمت بالایی هم دارند‌. از دستگاه جوش رکتی‌فایر برای پروژه‌های سنگین جوشکاری مانند موارد صنعتی استفاده می‌شود.

از مزایای رکتی‌فایر نسبت به ترانسفورماتور میتوان این نکته را یادآور شد که برای انتخاب الکترود، محدودیت کمتری دارید و دست‌تان بازتر است. زیرا این دستگاه‌ها از الکترود‌‌های بیشتر و متنوع‌تری پشتیبانی می‌کنند.

رکتی فایرها در دو نوع نیم‌موج و تمام موج تولید میشوند و شما میتوانید بسته به شرایط کارتان یکی از این دو مدل را خریداری کنید.

 

3.    ژنراتور یا دینام جوشکاری

ژنراتورهای جوشکاری به دو دسته‌ی الکتریکی و احتراقی تقسیم می‌شوند. ژنراتورهای الکتریکی از دینام برای تهیه‌ی انرژی و جریان الکتریکی خود استفاده میکنند. این دستگاه‌ها کیفیت بالایی دارند اما به دلیل تولید صدای زیاد، وزن سنگین و هزینه‌های بالای تعمیر و نگهداری، طرفداران زیادی ندارند‌‌.

ژنراتورهای احتراقی به جای استفاده از دینام از سوخت‌هایی مانند بنزین و گازوییل بهره می‌برند. این دستگاه‌ها آلودگی زیادی تولید میکنند و به همین‌دلیل، انتخاب اول هیچ جوشکاری نیستند.

 

4.    اینورتر جوشکاری

اینورترها پیشرفته‌ترین انواع موتور جوش هستند. تکنولوژی به کار رفته در این دستگاه‌ها کمک می‌کند که هرچه ساده‌تر، سریعتر و کم‌هزینه‌تر فرایند جوشکاری انجام شود بدون اینکه شما از آلودگی به‌وجود آمده و یا حمل و نقل این دستگاه‌ها اذیت شوید.

 در مقاله‌ی دیگری در همین سایت به صورت مفصل در مورد اینورترها صحبت کرده‌ایم. حال میخواهم انواع دستگاه جوش اینورتر و اینورتر جوشکاری چندکاره را به شما معرفی کنم تا انتخاب بهتری داشته‌باشید.

 

اینورتر جوشکاری؛ بهترین دستگاه جوش

 

انواع دستگاه جوش اینورتر

انواع دستگاه جوش اینورتر را در اینجا می‌بینید:

 

    • اینورترهایی با تکنولوژی IGBT
    • اینورتر با تکنولوژی ماسفت (MOSFET)
    • اینورتر جوشکاری تیگ (آرگون TIG)
    • اینورتر میگ (MIG) یا CO2
    • اینورتر جوشکاری الکترود (MMA)

 

تفاوت اینورترهای ماسفت و IGBT

اینورترهای ساخته‌شده با این دو تکنولوژی بسیار شبیه به هم هستند و هر دو کیفیت بالایی دارند. پس من فکر میکنم بهتر است با تفاوت این دو اینورتر آشنا شوید تا متوجه شوید کدام دستگاه برای شما مناسب‌تر است.  از تفاوت‌های اینورتر جوشکاری با تکنولوژی آی‌جی‌بی‌تی و ماسفت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

    • اینورتر‌های ماسفت سایز بزرگتر و وزن بیشتری نسبت به انواع IGBT دارند.
    • ماسفت‌ها یک ساختار و مکانیزم ساده دارند که در اکثر دستگاه‌ها شبیه به هم است. در حالی که دستگاه‌های IGBT از یک ساختار پیچیده و‌متنوع در هر دستگاه پیروی میکنند. این نکته باعث میشود که تعمیر دستگاه‌های IGBT سخت‌تر از انواع ماسفت باشد.
    • اینورترهای ماسفت قیمت پایین‌تر و در عین حال، مصرف انرژی بالاتری دارند. اینورترهای IGBT میتوانند با وجود مصرف برق کمتر، نفوذ بیشتر و کیفیت جوش بالاتری داشته‌باشند.

 

دستگاه جوش اینورتر تیگ (TIG)

قبل از هرچیز بهتر است بدانید که TIG به چه معناست. تیگ مخفف کلمه‌ی Tungsten Inert Gas به معنای «گاز بی‌‌اثر تنگستن» یک روش جوشکاری است که برای فلزهای پر آلیاژ و پر کربن، مس، منیزیم و آلومینیوم استفاده می‌شود. در این روش از گاز آرگون که یک گاز نجیب و بی‌اثر است استفاده می‌شود. این گاز از ورود اکسیژن به محل جوشکاری جلوگیری کرده و کمک میکند یک جوش بسیار قوی و باکیفیت داشته باشیم.

دستگاه جوش اینورتر تیگ در دو نوع AC و DC تولید شده و در بازار به فروش می‌رسد. هر کدام از این دو نوع دستگاه، مصارف مربوط به خود را دارند. از اینورتر تیگ DC برای جوشکاری تمام فلزات به غیر از منیزیم و آلومینیوم میتوان استفاده کرد‌. برای این دو نوع فلز پیشنهاد میشود که از اینورتر تیگ AC استفاده شود، زیرا کیفیت نهایی کار بالاتر خواهد بود.

ناگفته نماند که کار با اینورتر جوشکاری تیگ و استفاده از این روش، یکی از تخصصی‌ترین روش‌های جوشکاری است.

 

اینورتر جوشکاری MIG

MIG  مخفف Metal Inert Gas به معنای گاز بی‌خطر فلز و یکی از رایج‌ترین روش‌های جوشکاری است. در این روش، از گاز CO2 برای فرایند جوش بهره گرفته میشود. این گاز، درست مانند گاز آرگون در روش تیگ از ورود اکسیژن جلوگیری کرده و یک جوش باکیفیت بدون گل یا سرباره را برای شما ترتیب می‌دهد.

سرعت جوشکاری در روش MIG نسبت به سایر روش‌ها بالاتر بوده و به همین دلیل از مرسوم‌ترین روش‌ها در کارخانجات است.‌ البته فراموش نکنید که این روش برای مواقعی که به مقاومت جوش بالا نیاز دارید، مناسب نیست.

 

اینورتر الکترود یا MMA

اگر قصد دارید آهن، فولاد و یا انواع آلیاژهای آهنی را جوش بزنید، بهترین گزینه برای شما استفاده از دستگاه جوش اینورتر الکترود یا MMA (Manual Metal Arc) است. اساس کار این دستگاه به این صورت است که لایه‌ی سیلیسی یا سیمانی کشیده‌شده روی الکترود‌ها مانع از ورود اکسیژن به محل جوش می‌شود. در نتیجه یک جوش عالی و باکیفیت رقم می‌خورد. این‌ نوع اینورترها دارای ولتاژ ثابت و جریان متغیر هستند که برخی از آن‌ها تا ۵۰۰ آمپر نیز جریان تولید میکنند. اگر میخواهید دستگاه مناسب خود را انتخاب کنید باید بدانید که نامگذاری این نوع دستگاه جوش اینورتر بر اساس حداکثر جریانی است که تولید میکند. مثلا اینورتر الکترود ۱۱۰ آمپر حداکثر ۱۱۰ آمپر جریان تولید می‌کند.

 

اینور جوشکاری چندکاره

حال که با انواع دستگاه جوش اینورتر آشنا شدیم این سوال پیش می‌آید که اینورتر جوشکاری چندکاره چیست؟ پاسخ این سوال بسیار ساده است. هردستگاهی که بتواند به جای چند نوع اینورتر کاربری داشته باشد یک اینورتر جوشکاری چندکاره‌ است. یعنی شما یک دستگاه را خریداری میکنید ولی میتوانید در موقعیت‌های مختلف به عنوان اینور تیگ، میگ و یا الکترود از آن استفاده کنید.

این‌ نوع اینورترها ممکن است در وهله‌ی اول قیمت بالاتری داشته باشند، ولی با توجه به تنوع کاربرد و کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری (به دلیل اینکه به جای سه دستگاه، یک دستگاه را خریداری کرده‌اید)، خواهید دید که از نظر صرفه‌جویی در فضا، زمان و هزینه‌ها کاملا به صرفه هستند.

آموزش قدم به قدم کار با اینورتر جوشکاری

 

  • ابتدا محیط جوشکاری را آماده و لوازم موردنیازتان را فراهم کنید.
  • اینورتر را به برق متصل کنید.
  • انبر جوش را به قطب مثبت دستگاه و انبر اتصال را به قطب منفی وصل کنید.
  • دستگاه را روشن کنید.
  • الکترود مناسب را انتخاب کنید. دقت داشته باشید که قطر الکترود انتخابی، باید با سطحی که میخواهید جوش بدهید متناسب باشد.
  • حال باید شدت جریان را تنظیم کنید‌. برای آن که مناسب‌ترین شدت‌جریان برای جوشکاری محل موردنظرتان را تعیین کنید، باید قطر الکترود را در ۳۵ ضرب کنید. برای مثال مناسب ترین جریان برای الکترودی با قطر ۲.۵، حدودا ۸۰ تا ۱۲۰ آمپر است.
  • حال وقت آن رسیده که فرایند جوش را شروع کنید. در این مرحله از مهارت خود استفاده کنید و ‌نکاتی مانند سرعت حرکت الکترود، فاصله‌ی نوک الکترود تا صفحه‌ی موردنظر ، زاویه‌ی الکترود با صفحه و… را در نظر گرفته و رعایت کنید تا یک جوش باکیفیت داشته‌باشید.

آموزش قدم به قدم کار با اینورتر جوشکاری

دستگاه جوش مورد نظرتان را با بهترین شرایط از بزرگترین ابزار فروشی ایران بخرید

جوشکاری، قبل از هرچیز یک مهارت است که نتیجه‌ی فوق‌العاده‌ی آن بدون تمرین و تکرار به دست نمی‌آید. اما هر استادکاری هم به ابزار درست و حرفه‌ای نیاز دارد تا بهترین کار خود را به نمایش بگذارد. اینورتر جوشکاری همان ابزار عالی و دست راست هر جوشکار است که کمک میکند در کمترین زمان، بهترین نتیجه را به دست آورید.

در این بلاگ با انواع موتور جوش و به تبع آن، انواع دستگاه جوش اینورتر آشنا شده و تعریف اینورتر جوشکاری چندکاره را آموختید. اگر هنوز هم سوالات بی جوابی دارید به سایر بلاگ‌های این سایت مراجعه کرده و یا با کارشناسان فروشگاه ابزار قشقایی تماس برقرار کنید تا در زمینه‌ی انواع اینورتر و موتور جوش، هرچه بیشتر شما را راهنمایی کنند.

ضمنا برای خرید و اطلاع از قیمت اینورتر جوشکاری برندهایی مثل رونیکس، آروا، صبا و … می‌توانید به بخش فروشگاهی سایت ابزار قشقایی مراجعه نمایید. و در صورت تمایل برای خرید دستگاه جوش مورد نظرتان در ابزار قشقایی؛ بزرگترین ابزار فروشی ایران، ثبت سفارش کنید.

سوالات متداول

  1. تفاوت رکتی‌فایر و اینورتر جوشکاری چیست؟
  • اولین تفاوتی که در برخورد با این دو دستگاه به چشم می‌خورد این است که با وجود شدت جریان مشابه، دارای ابعاد و وزن بسیار متفاوتی هستند. اینورترها سبک‌تر، کم‌حجم‌تر و جابه‌جایی‌شان راحت‌تر است. اینورترها آلودگی صوتی کمتری ایجاد میکنند و باعث نوسان برق منازل نمیشوند. در صورتی که رکتی‌فایر این گونه نیست. همچنین اینورترها مصرف انرژی پایین‌تر و راندمان کاری بالاتری نسبت به رکتی‌فایرها دارند.

 

  1. ترانسفورماتورها چه انواعی دارند؟
  • این نوع موتور جوش به دو دسته‌ی روغنی و خشک تقسیم می‌شود. ترانسفورماتورهای روغنی ساعات بیشتری میتوانند به صورت مداوم کار کنند. زیرا گردش روغن باعث خنک‌کردن پیچ‌ها و بالا بردن کارایی دستگاه می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *