اینورتر جوش چیست؟
هرگاه که شما بخواهید دو قطعه یا صفحه فلزی را به هم متصل کنید باید از یک دستگاه جوش یا اینورتر جوشکاری استفاده کنید. اما اینورتر جوشکاری چیست و چه تفاوتی با دستگاههای جوش قدیمی دارد؟
این دستگاه به وسیلهی جریان الکتریکی و تولید حرارت و دمای بالا، قطعات فلزی را ذوب کرده و به هم متصل میکند. برای اینکار از یک میله با عنوان الکترود بهره میگیرد. الکترودها میتوانند از جنس آهک، سلولز، خاک رس و اکسید سدیم باشند. این میلهها در اثر عبور جریان برق، ذوب شده و با پر کردن فضای خالی بین دو قطعه، باعث بهم چسباندن و اتصال آنها میشود.
مهمترین تفاوت این دستگاهها با دستگاه جوش در وزن آنها و استفاده از نیروی الکتریکی است. معمولا دستگاههای جوش قدیمی با استفاده از منبع تغذیه سه فاز کار میکردند که در اکثر خانهها یافت نمیشد. به همین دلیل موارد استفاده از آنها محدود بود و یا به یک سری تمهیدات نیاز داشت. اما دستگاههای اینورتر با این مشکل مواجه نیستند و البته وزن بسیار سبکتری دارند که جابهجایی و حمل و نقل آنها را سادهتر کردهاست.
اساس کار اینورتر جوشکاری چیست؟
منبع تغذیه برای اینورترها میتواند تکفاز یا سه فاز باشد. دستگاه، جریان برق ۲۲۰ ولت شهری را توسط کابل برق دریافت کرده و با فرکانس ۵۰ تا ۶۰ هرتز شروع به کار میکند. جریان ورودی که به صورت AC است ابتدا به DC تبدیل شده و فرکانس آن به ۱ تا ۱۰ کیلوهرتز تغییر میکند. سپس از مبدلهای هسته فریتی عبور کرده و جریان جدیدی تولید میکند که پس از یکسوسازی و تبدیل به جریان مستقیم، برای جوشکاری مورد استفاده قرار میگیرد.
خرید اینورتر دستگاه جوش آروا چه مزایایی دارد؟
مزایای خرید اینورتر جوش چیست؟ اگر پاسخی برای این سوال ندارید توجه شما را به این بخش از راهنمای خرید اینورتر جلب میکنم.
بازده بالا
اگر اتلاف بالای انرژی را در نظر نگیریم، یک دستگاه جوش معمولی حدودا ۵۰ درصد بازده دارد. اما اینورترها تا ۹۰ درصد راندمان کار را بالا برده و انرژی زیادی مصرف نخواهند کرد. به همین دلیل علاوه بر بازده بالای کاری، در دراز مدت متوجه خواهید شد که استفاده از این دستگاه باعث صرفهجویی در هزینهها نیز شدهاست.
کیفیت بیشتر خروجی کار
به نظر شما برای یک جوشکار چه چیزی مهمتر از کیفیت نهایی کار است؟ بله دقیقا، هیچ چیز! خروجی کار اگر کیفیت لازم را نداشته باشد نه تنها باید هزینهای برای جبران خسارت بپردازید، بلکه اعتبار شما نیز خدشهدار خواهد شد. اینورتر جوشکاری همان وسیلهایست که یک کار باکیفیت و تمیز را برای شما تضمین میکند. دلیل این موضوع هم این است که جریان دستگاه اینورتر قابل تغییر و تنظیم است. شما با تنظیم یک جریان مناسب نسبت به نوع کار، میتوانید یک کار باکیفیت را به کارفرما تحویل بدهید.
انعطاف پذیری
اگر از شما بپرسند که مهمترین مزیت اینورتر جوشکاری چیست، یادتان نرود که حتما به انعطاف پذیری بالای آن اشاره کنید. همانطور که پیش از این اشاره کردیم مقدار دقیق جریان خروجی در اینورترها قابل تنظیم است. شما میتوانید اینکار را توسط ولومهای چرخشی که روی دستگاه تعبیه شده انجام دهید. با استفاده از این قابلیت در استفاده از انواع مختلف الکترودها محدودیتی نخواهید داشت.
سایز کوچک و وزن سبک دستگاه
اینورترها نسبت به سایر انواع دستگاه جوش از وزن سبکتر و ابعاد کوچکتری برخوردارند که به دلیل تکنولوژی پیشرفتهایست که برای تبدیل برق AC به DC در آنها به کاررفتهاست. این قابلیت کمک میکند که در موقعیتهای مختلف بتوانید آن را همراهتان ببرید و از نظر حمل و نقل مشکلی نداشته باشید.
بالا رفتن سرعت کار
اگر میخواهید قطعهی خود را در سریعترین حالت ممکن جوش بدهید ابتدا دستگاه جوش قدیمی خود را کنار گذاشته و یک اینورتر بخرید. آن وقت است که متوجه میشوید کارایی واقعی موتور جوش اینورتر چیست و چه حیف که زودتر با آن آشنا نشدید.
همانطور که میدانید فرایند جوشکاری زمانی آغاز میشود که الکترود به نقطه ذوب برسد. اینورترها کمک میکنند که این زمان کوتاهتر شود و سرعت انجام فرایند بالاتر برود. این قابلیت به دلیل فناوری به کار رفته در این دستگاههای پرطرفدار است.
انجام فرایند جوشکاری بدون قطع جریان
نوسانات جریان و ولتاژ در موتور جوشهای معمولی باعث میشود که دستگاه، چندین بار در حین کار خاموش شده و از حرکت بایستد. در صورتی که در اینورترها این اتفاق هرگز نمیافتد.
نقاط ضعف اینورتر جوشکاری
هر دستگاهی در کنار مزایا، نقاط ضعفی نیز دارد که لازم است برای یک انتخاب درست از آنها باخبر باشیم. اما نقاط ضعف اینورتر جوشکاری چیست؟
برای آنکه بدانید معایب اینورتر دستگاه جوش چیست، ادامهی این راهنمای خرید اینورتر را از دست ندهید.
محدودیت در شرایط کاری خاص
اگر شما در زمینهی جوش آرگون (تیگ)، جوش CO2 (میگ) و یا جوشکاریهای زیر پودری مشغول به کار هستید این دستگاهها نمیتوانند کار شما را راه بیندازند. شما باید دستگاه مخصوص ایننوع جوشها را تهیه کنید.
مناسب نبودن برای جوشکاری سنگین
اینورترهای جوشکاری برای شرایط سنگین جوش مناسب نیستند و استفاده از آنها در این شرایط،
ممکن است باعث خرابی دستگاه و به بار آوردن هزینه شود. در این شرایط بهتر است از موتور
جوشهای معمولی استفاده کنید.
مهمترین کاربرد اینورتر جوشکاری چیست؟
با مطالعهی بخش قبلی حتما این سوال برایتان پیش میآید که اینورتر جوشکاری برای چه کارهایی مناسب است. از مهمترین کاربردهای اینورتر دستگاه جوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کشتی سازی
- ساخت تجهیزات و خطوط ریلی
- پروژه ساختمانی
- هوا و فضا
- ساخت و تولید خطوط نفتی
- تولید خودرو و ماشین آلات صنعتی
- کارخانجات صنایع شیمیایی
بهترین اینورتر جوشکاری چه ویژگیهایی دارد؟
برای آنکه بک انتخاب عالی داشته باشید لازم است بدانید که مهمترین ویژگیهای یک اینورتر جوشکاری چیست.
چرخه عملکرد اینورتر دستگاه جوش
چرخهی عملکرد درواقع به مدت زمانی میگویند که یک اینورتر پس از کارکردن مداوم، به خنکشدن نیاز دارد. مدت زمان معیار در این دستگاهها عموما ۱۰ دقیقه است و چرخهی عملکرد، طبق این مدت زمان اندازهگیری میشود.
برای مثال دستگاهی با چرخه عملکرد ۱۰۰ درصد میتواند بدون نیاز به خنکشدن به صورت بیوقفه کار کند. اما یک موتور جوش اینورتر با چرخه عملکرد ۵۰ درصد یعنی به ازای هر ۱۰ دقیقه کار مداوم، به ۵ دقیقه زمان برای خنکشدن نیاز دارد.
فراموش نکنید که هرچه شدت جریان تولیدی دستگاه بیشتر باشد، دستگاه بیشتر به یک خنککننده نیاز پیدا میکند. در کاربردهای صنعتی نیز چرخهی عملکرد بالاتر است.
شدت جریان تولیدی
شدت جریان یکی دیگر از مواردیست که بر کیفیت جوش شما تاثیر زیادی خواهد گذاشت. در نتیجه بهتر است قبل از خرید دستگاه به آن دقت کنید. راهنمای خرید اینورتر توصیه میکند که حتما حداکثر ضخامت قطعهای که با آن سروکار دارید و شدت جوشکاریتان را در نظر بگیرید تا بتوانید دستگاهی با جریان مناسب انتخاب کنید. برای مصارف خانگی جریانهای زیر ۲۰۰ آمپر مناسب هستند.
قیمت اینورتر جوشکاری
هنگامی که در تفکر اینکه چه دستگاه جوش اینورتری بخریم به سر میبرید، حتما قیمتها و بودجهتان را هم در نظر بگیرید. قیمت این محصولات میتواند با توجه به شدت جریان، برند، شرکت سازنده و کیفیت بدنهشان متفاوت باشد. پیشنهاد میکنم ابتدا بودجهتان را کنار بگذارید و سپس با توجه به ویژگیهای گفتهشده برای بهترین اینورتر، دستگاه را محک زده و خریداری کنید.
مصرف پایین انرژی
مصرف پایین برق از مهمترین خصوصیات اینورترهای جوش است. این دستگاهها درست برخلاف موتور جوشهای قدیمی، کمترین میزان انرژی را مصرف کرده و در هزینه برق مصرفی صرفهجویی میکنند.
لوازم جانبی
از لوازم جانبی که همراه اینورتر دستگاه جوش فروختهمیشود میتوان به انبر الکترود و کابل رابط اشاره کرد. با استفاده از انبر، شما میتوانید عددهای مختلف الکترود را نگهدارید و وظیفهی کابل، انتقال جریان به انبر و در نهایت به الکترود است تا فرایند جوشکاری شکل بگیرد.
شاید به نظر نیاید ولی کیفیت کابل رابط، اهمیت بالایی دارد. زیرا شدت جریان از طریق این کابل منتقل میشود و هرچه کیفیت آن بالاتر باشد خروجی نهایی مرغوبتر خواهد بود.
خب، حال که با چند مورد از ویژگیهای این محصولات آشنا شدید به نظر شما مهمترین و کلیدیترین خصوصیت اینورتر جوشکاری چیست؟
نکات ایمنی برای کار با اینورتر جوش
- دود حاصل از سوختن لایه محافظ الکترود پس از ذوب شدن، میتواند در یک محیط بسته باعث ایجاد مشکلات تنفسی شود. پس هنگام جوشکاری بهتر است از ماسک استفاده کنید.
- تابش به وجود آمده از ذوب الکترود ممکن است به چشم یا پوستتان آسیب بزند. راهنمای خرید اینورتر پیشنهاد میکند در حین کار، استفاده از ماسک مخصوص و لباس مناسب را فراموش نکنید.
- به هیچ عنوان در کنار لوازم قابل اشتعال، جوشکاری نکنید! زیرا پرتاب جرقهها ممکن است باعث آتشسوزی شود.
- فرایند جوشکاری به این صورت است که انگار یک مدارالکتریکی با جریان بسیار زیاد پیش روی شماست. پس اگر ناخوداگاه به آن دست بزنید میتواند باعث برق گرفتگی یا حتی مرگ شود. در نتیجه استفاده از دستکش مخصوص را فراموش نکنید.
سخن پایانی
اینورتر جوشکاری چیست؟ حال که به پایان راهنمای خرید اینورتر رسیدیم، شما باید به این سوال پاسخ بدهید. از نظر من این دستگاه یک تکنولوژی بینظیر است که فرایند سخت جوشکاری را آسانتر و لذتبخشتر کرده است. با مطالعهی این بلاگ ما به خوبی متوجه میشویم که چه دستگاه جوش اینورتری بخریم و در کار با آن به چه نکاتی دقت کنیم. اگر هنوز هم در انتخاب خود شک داشتید به فروشگاه ابزار قشقایی، بزرگترین ابزار فروشی ایران سری زده و با کارشناسان صخبت کنید تا به خوبی شما را راهنمایی کنند.