راهنمای خرید

راهنمای خرید مته؛ کدام مته برای حفاری کدام سطح مناسب است؟

راهنمای خرید مته؛ کدام مته برای حفاری کدام سطح مناسب است؟

درصد زیادی از افراد گمان می‌کنند همین که دریلی که قصد خرید آن را دارند به یک برند معتبر تعلق داشته و با نوع نیاز آن ها تناسب داشته باشد، کافیست. در حالی که پس از انتخاب و خرید دریل، تازه کار شروع می‌شود و نوبت به انتخاب مته مناسب می‌رسد. زیرا این مته است که انرژی حاصل از کار کردن موتور دریل را دریافت کرده و با چرخش روی سطح، حفره‌ای به اندازه و شکل دلخواه روی آن ایجاد می‌کند. از طرفی برای انتخاب و خرید مته مناسب باید با انواع مته و کاربرد هر یک از آن ها آشنا بود و به طور کلی اطلاعات کامل و جامعی درباره راهنمای خرید مته، داشت.

ما در فروشگاه ابزار قشقایی؛ بزرگترین ابزار فروشی جنوب، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به طور کامل تمامی موارد و نکاتی که برای خرید مته باید بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. تا به این ترتیب بتوانید خیلی سریع، مته مناسب را انتخاب کرده و به کمک آن بدون معطلی و محدودیت، هر سطحی که می‌خواهید را سوراخ کنید. پس اگر به تازگی دریل خریده اید و اکنون به دنبال شناخت انواع مته و راهنمای خرید مته هستید، همراه ما باشید.

در ضمن برای خرید بهترین و کارآمدترین دریل هم پیشنهاد می‌کنم مقاله “7 نکته مهم که بهتر است هنگام خرید دریل به آن ها توجه کنید” را مطالعه نمایید. مطمئنم نکات ذکر شده در این مقاله در جهت خرید این وسیله، کمک شایانی به شما خواهند کرد.

انواع مته را بشناسید و با کارایی آن ها آشنا شوید

هر دریل بسته به کارایی که دارد، به همراه لوازم جانبی موردنیاز عرضه می‌شود. یکی از این لوازم و قطعات جانبی، مته است. بنابراین شما هر نوع دریلی که بخرید مطمئنا به همراه آن تعدادی هم مته دریافت خواهید کرد که کاربرد هر یک از این مته ها برحسب جنس و شکلی که دارند، متفاوت خواهد بود.

البته بعضی از دریل های ارزان قیمت یا دریل های فوق صنعتی مانند مدل های بتن کن فقط یک یا نهایتا دو مته دارند و شما پس از خرید آن ها باید مته های موردنیازتان را به صورت جداگانه تهیه کنید. اما آنچه حائز اهمیت است این که برای انتخاب مته از پکیجینگ دریل و یا خرید جداگانه آن، باید انواع مته را بشناسید و بدانید کاربرد هر کدام از آن ها چیست؟

1.     جنس مته

منظور از جنس همان متریال و مواد اولیه بکار رفته در ساخت مته است که می‌توان گفت رابطه مستقیم با طول عمر و عملکرد آن دارد و تعیین کننده این موضوع است که آیا این مته برای حفاری و سوراخکاری روی این سطح مناسب هست یا خیر؟!

مته هایی که هم اکنون در دریل برقی ساده، چکشی، بتن کن و … مورد استفاده قرار می‌گیرند بر اساس جنسی که دارند به انواع زیر تقسیم می‌شوند؛

مته HSS (فولاد)

مته های HSS از انواع مته های پرکاربرد هستند که با نام های دیگری مثل مته فولاد پرسرعت یا مته فولاد تندبر نیز شناخته می‌شوند. این مته با استفاده از فولاد ابزارسازی ساخته می‌شود و به همین دلیل هم مقاومت نسبتا بالایی دارد و برای سوراخکاری روی سطوح مختلف اعم از فولاد نرم، پلاستیک و چوب مناسب است.

مته HSCO (کبالت)

مته کبالت از جمله مته های مقاوم است که به خوبی از عهده سوراخکاری و حفاری سطوح فولادی و سخت برمی‌آید. این جنس مته که از ترکیب فلز کبالت و فلزات دیگر ساخته می‌شود برای دریل های صنعتی بهترین گزینه است اما در پکیجینگ دریل های دیگر نیز چند سایز از آن وجود دارد.

مته اکسید سیاه

مته های اکسید سیاه در اصل همان مته های HSS هستند که با پوشش اکسید سیاه روکش شده اند و به این ترتیب مقاومت آن ها در برابر خوردگی و اکسیداسیون افزایش یافته است. این مته ها برای سوراخکاری روی سطوح فولادی، آهنی، فلزی، فایبرگلاس، چوب و PVC مناسب اند و در نتیجه از اجزای لاینفک تمام دریل های خانگی و صنعتی به حساب می‌آیند.

مته کربن فولاد

اگر در جستجوی بهترین مته برای حفاری سطوح چوبی هستید بدانید و آگاه باشید که مته کربن فولاد همان چیزیست که در پی آنید! البته مته های HSS و اکسید سیاه هم برای حفاری روی چوب مناسب اند ولی مته کربن فولاد به عنوان تخصصی‌ترین مته برای سطوح چوبی معرفی می‌شود.

مته های کربن فولاد یا فولاد کربنی بسته به میزان کربن موجود در ساختار آن ها به دو دسته کم کربن و کربن زیاد تقسیم می‌شوند. مدل کم کربن آن ها بیشتر برای حفاری روی چوب های نرم مورد استفاده قرار می‌گیرند ولی مدل کربن زیاد آن ها که مقاومت و استحکام بیشتری دارند، برای حفاری و سوراخکاری روی هر جنس چوبی مناسب می‌باشند.

توجه داشته باشید که این جنس مته به دلیل انعطاف پذیری کم و خاصیت شکنندگی که دارد به هیچ وجه نباید برای سوراخکاری سطوح فلزی و فولادی استفاده شود.

مته تیتانیومی

مته تیتانیومی از دیگر انواع مته های فولادی و HSS است که با تیتانیوم روکش شده. این مته مقاومت خیلی خوبی در برابر حرارت دارد و تقریبا می‌توان گفت برای حفاری روی هر سطحی مناسب می‌باشد. اما با این حال در دسته مته های پرفروش جایی ندارد. چرا که جنس روکش آن تیتانیوم بوده و همین باعث می‌شود تا قیمت بالایی داشته باشد!

2.     شکل ظاهری و تیپ مته

دومین عامل در تقسیم مته به انواع مختلف، شکل ظاهری یا به اصطلاح تیپ آن است. تیپ و شکل ظاهری از دیگر عواملی است که در کنار جنس مته، مشخص می‌کند که این مته برای حفاری روی چه سطحی مناسب می‌باشد. همچنین این مورد، شکل و نوع حفره‌ای که قرار است روی سطح موردنظر ایجاد شود را نیز مشخص می‌کند. در نتیجه از جمله نکات مهمی است که در راهنمای خرید مته باید مورد توجه قرار بگیرد.

مته ها ازنظر تیپ و شکل ظاهری، تنوع بسیار گسترده‌ای دارند. ولی باتوجه به این که بیشتر آن ها مثل مته کم کن، مته برگی، مته گردبر متغیر برای کارهای صنعتی و عملیات حفاری پیشرفته در نجاری ها، آهنگری ها و سایر اماکن صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و مصارف عمومی ندارند، ما همه آن ها را معرفی نمی‌کنیم و به معرفی چند تیپ مته پرکاربرد بسنده می‌کنیم.

مته مارپیچ

مته مارپیچ همانطور که از نامش پیداست حالت مارپیچی دارد. این مدل جزو پرکاربردترین مته ها برای تمام دریل های برقی و شارژی است که برای سوراخکاری و حفاری سطوح با سرعت کم، مورد استفاده قرار می‌گیرد. مته های مارپیچ در جنس های گوناگون فولادی، کبالت و … و در سایزهای متنوع در بازار موجودند و شما می‌توانید بسته به جنس سطح موردنظر و اندازه سوراخی که قصد دارید روی سطح ایجاد کنید، سایز و جنس مناسب را از میان آن ها انتخاب نمایید.

مته الیت

مته الیت ظاهری شبیه به مته مارپیچ دارد منتهی قسمت نوک آن تیز‌ است و همین سبب می‌شود تا عملکرد متفاوتی داشته باشد. به طور مثال  این مدل مته سریع‌تر در سطح فرو می‌رود، به تمیزترین شکل ممکن روی سطح سوراخ ایجاد می‌کند، و به عنوان بهترین مته برای ایجاد سوراخ های ظریف معرفی می‌شود.

مته سنباده

بارها گفته ایم و شنیده ایم که مته قطعه‌ای است که به خارجی‌ترین قسمت دریل متصل شده و برای ایجاد سوراخ و حفاری سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولی گونه‌ای از مته ها وجود دارند که هیچگونه سوراخی روی سطح ایجاد نمی‌کنند بلکه فقط پستی و بلندی ها و زبری سطح را از بین می‌برند و یا با حرکت سریع روی سطح، باعث ایجاد منحنی یا اشکال دیگر روی آن می‌شوند. مته سنباده یکی از همین مدل هاست!

مته گردبر

قبلا برایتان پیش آمده که بخواهید روی سطوح چوبی یا فلزی، سوراخ های دایره‌ای شکل با قطر بزرگ ایجاد کنید؟! در این مواقع دیگر مته های معمولی مارپیچ و الیت و … کارساز نخواهند بود بلکه به یک مته گردبر احتیاج خواهید داشت! البته این مته ها بیشتر در محیط های صنعتی و کارگاه های ساخت لوازم چوبی و فلزی کاربرد دارند و خیلی کم پیش می‌آید که در خانه ها مورد استفاده قرار بگیرند.

مته های گردبر سطح دایره‌ای شکل و لبه های تیز دارند و بر اساس جنس و متریال بکار رفته در ساخت آن ها به انواع گوناگون تقسیم می‌شوند و برای حفاری سطوح مختلف می‌توان از آن ها استفاده کرد.

3.     سایز مته

گام سوم در راهنمای خرید مته، سایز یا همان ابعاد بدنه آن است که در قطر و سایز سوراخی که توسط آن ایجاد می‌شود و همچنین در کارایی مته، تاثیر دارد. پس برای این که بتوانید بهترین مته را انتخاب کنید باید در کنار جنس و تیپ، به سایز آن هم توجه داشته باشید.

سایز مته ها یا با عدد و یا با حروف انگلیسی روی بدنه آن ها حک می‌شود. اعداد مرسوم برای شماره گذاری مته ها 1 تا 80 است که عدد 1 نشان دهنده سایز 5.7 میلی‌متری و عدد 80 نشان دهنده سایز 0.34 میلی‌متری می‌باشد. همچنین حروف انگلیسی که بدین منظور روی مته ها حک می‌شوند نیز حروف A تا Z هستند. مته هایی که روی آن ها حرف A حک شده سایز 5.94 میلی‌متری دارند و مته های سری Z که بزرگ‌تر هستند معمولا سایز 10 تا 10 نیم میلی‌متری دارند.

در ضمن بعضی از مته ها زاویه دار اند، یعنی نوک و بدنه اصلی آن ها مسطح نیست و زاویه‌ای میان آن ها وجود دارد. توجه داشته باشید که این زاویه هرچه تندتر باشد، مته برای سطوح و مواد نرم‌تر مناسب خواهد بود و بالعکس هرچه کمتر باشد برای حفاری مواد و سطوح سخت‌تر کاربرد خواهد داشت.

کدام مته برای حفاری کدام سطح مناسب است؟

حالا که با انواع مته آشنا شدید، فکر می‌کنم بتوانید به این سوال که کدام مته برای حفاری کدام سطح مناسب است؟ پاسخ دهید! اجازه دهید کمکتان کنم؛

اگر می‌خواهید سطوح چوبی یا ورق های فلزی نازک را سوراخ کنید، مته HSS و مته کربن فولاد مناسب کار شماست. برای سوراخکاری انواع فولاد، آهن و ورق های فلزی ضخیم باید به سراغ مته های کبالت بروید. و برای سطوح سنگی، آجری، گچ و سیمانی نیز می‌بایست مته اکسید سیاه یا تیتانیومی انتخاب کنید.

سخن پایانی

فروشگاه ابزار قشقایی بزرگترین ابزار فروشی اهواز و نماینده رسمی برندهای آروا، رونیکس، توسن، PM و سایر برندهای معتبر تولیدکننده انواع دریل شارژی و دریل برقی خانگی و صنعتی است. پس اگر قصد خرید دریل یا قطعات جانبی این ابزار پرکاربرد را دارید، کافیست نام ابزار یا قطعه موردنیاز را در کادر جستجوی سایت ما وارد نمایید و سپس آن را با قیمت بسیار عالی خریداری نمایید.

سوالات متداول

  1. در کنار دریل های خانگی معمولا کدام نوع از مته ها عرضه می‌شود؟
  • بستگی به برند دریل و قیمت آن دارد. ولی معمولا حداقل یک یا دو سایز از مته های پرکاربرد در پکیجینگ همه دریل ها وجود دارد.
  1. آیا سری پیچ گوشتی دریل پیچ گوشتی ها هم جنس و سایز مختلف دارند؟
  • بله از نظر سایز متنوع هستند ولی اکثر آن ها از فولاد کروم وانادیوم ساخته می‌شوند.
  1. مته سنباده کارایی مثل دستگاه پولیش دارد؟
  • خیر مته سنباده غالبا برای شکل دادن به سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حالی که کاربرد دستگاه پولیشر، از بین بردن ناهمواری های سطح است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *